Spel van de maand


Playmobiel Kinderziekenhuis

Een leuke app waarin kinderen zelf dokter of verpleegkundige kunnen spelen. Ze kunnen allerlei onderzoeken doen of kinderen behandelen. Kijk vooral even naar het filmpje van meester Sander om een indruk te krijgen hoe de app werkt.

 

 

Logopedische doelen waarvoor je de app kunt gebruiken:

uitbreiden woordenschat:

Je kunt de lichaamsdelen oefenen maar ook woorden als verband, thermometer, bloeddruk, ambulance. Ook werkwoorden als verzorgen, onderzoeken, prikken komen aan bod.

zinsbouw:

  • Enkelvoudige zinnen met een bijwoordelijke bepaling bijv. "Nu gaat de dokter weer naar boven" of "Zometeen gaat de dokter naar het kindje"
  • VC bijzinnen: "Ik denk dat de dokter het meisje een prik gaat geven"
  • Betrekkelijke bijzin: "De dokter gaat naar het kindje dat boven ligt"

communicatieve functies:

Vertellen wat je van plan bent te gaan doen bijvoorbeeld: "Ik ga naar boven," of "ik ga handen wassen"

Een duidelijke uitleg van (een eerdere versie van) de app door meester Sander

Prentenboeken

BETERSCHAP

Beterschap | Milja Praagman | De Eenhoorn 2015

Muis is op zoek naar Varken, die anders altijd dichtbij is want ze zijn goede vrienden. Als Muis Varken eindelijk  vindt is ie ziek. Muis vraagt haar vrienden wat ze moet doen en ontdekt dat het beste medicijn is om goed voor Varken te zorgen.

Een boek om mooie gesprekjes te hebben over ziek zijn, vriendschap en beter worden.

Meer prentenboeken bij het thema Ziek en gezond

Kikker is ziek. Max Velthuijs

Kikker is ziek. Zijn hoofd is warm en zijn buik doet pijn. Hij kan niet uit bed komen. Eend, varkentje, Rat en Haas weten precies wat Kikker nodig heeft maar wil Kikker dat wel? En dan is er ook nog die arme haas die niet goed uitkijkt. Een eenvoudig verhaal voor kinderen vanaf een jaar of 2.

Een kuiken met waterpokken. Shen Roddie

Kuiken wordt op een ochtend wakker met allemaal vlekjes. Ze doet er alles aan om de vlekjes kwijt te raken zoals wassen, pleisters plakken, verstoppen maar niets helpt. Dan op een ochtend zijn de vlekjes verdwenen. Grappig prentenboek voor jonge kinderen waar je leuke (denk)gesprekjes bij kunt voeren.

Boer Boris en het gebroken been. Ted van Lieshout & Philip Hopman

Berend, de broer van boer Boris is uit de appelboom gevallen en heeft zijn been gebroken. Hij gaat met de ambulance naar het ziekenhuis en moet daar een nachtje slapen. Maar hij mist de dieren toch zo! Boer Boris heeft dar een oplossing voor. De dieren gaan gewoon op bezoek bij Berend.

Nijntje in het ziekenhuis. Dick Bruna

Nijntje voelde zich niet lekker, ze heeft keelpijn en mama gaat met haar naar de dokter. De dokter zegt dat Nijntjes amandelen geknipt moeten worden. Nijntje is een beetje bang maar gelukkig gaat mama mee en zijn er hele lieve zusters en wordt Nijntje ook nog een beetje verwend. Ze vindt het toch niet zo erg om ziek te zijn.

Kaatje bij de dokter. Liesbet Slegers

Kaatje voelt zich slapjes, ze heeft koorts. Mama gaat met haar naar de dokter die onderzoekt haar en geeft haar een briefje mee voor de apotheek. En nu maar hopen dat Kaatje snel weer beter wordt.

Moet je zo hoesten Sam? Amy Hest, Anita Jeram

Als Beer Sam op een avond in bed ligt moet hij hoesten. Mama komt met een hoestdrankje maar de lepel is zo groot en het is zo veel... Mama krijgt Sam uiteindelijk zover dat hij zijn mond open doet en het hoestdrankje doorslikt.
Dit boek is niet meer te koop in de boekhandel maar in de bieb is hij nog te vinden. Ook vind je het boek voorgelezen op YouTube.

Kikker in de kou. Max Velthuijs

Het is winter en koud. De vrienden van Kikker houden van de kou maar die hebben dan ook een vacht of veren of een speklaagje. Kikker is gewoon een arme naakte kikker. Op een dag gaat hij hout halen en verdwaalt hij. Hij vriest bijna dood maar wordt gelukkig net op tijd gevonden door zijn vrienden. Daarna gaan ze goed voor Kikker zorgen.

Van top tot teen. Eric Carle

Een grappig boek waarin dieren allerlei bewegingen maken die het kind kan nadoen: stampen met de voeten, schoppen met de benen, zwaaien met de armen etc. Lokt uit tot nadoen en bewegen en en passant worden een aantal lichaamsdelen nog benoemd.

Kijk mij nou. Ingrid en Dieter Schubert

Een boek over de verschillen tussen jongens en meisjes, een echt kijkboek. Helaas niet meer nieuw te koop maar misschien kun je het lenen bij de bibliotheek of heb je het gewoon in je kast.

Snuffelhoek

snuffelhoek

Van alles om te gebruiken in je behandelingen of om je te inspireren en je eigen versie te maken.

Vragen en stellingen voor gesprekjes met oudere kinderen

Geef het kind de ruimte om iets te vertellen en zijn mening te geven en luister zonder oordeel.

  • Als je ziek bent moet je meestal naar de dokter toe. Vroeger toen je opa en oma  klein waren kwam de dokter vaker thuis. Vind je dat de dokter bij jou thuis zou moeten komen?
  • In de wereld worden mensen steeds ouder en dus vaker ziek. Dat kost veel geld en er zijn te weinig artsen. Wat zou je hieraan kunnen doen?
  • Als je arts wilt worden moet je heel lang studeren en stage lopen. Waarom zou dat zijn?
  • Alle mensen zouden moeten sporten
  • Als je rookt is het je eigen schuld als je ziek wordt.

Proefje gat in je hand

Dit is een eenvoudig uit te voeren proefje voor iets oudere kinderen. Zo’n proefje lokt echt uit tot vertellen en vragen om uitleg. Op deze site staan meer leuke proefjes met je zintuigen.

Idee van pinterest

Op Pinterest kwam ik deze leuke kaarten tegen, van Jolien in de klas. Op haar website te downloaden voor een klein bedrag of ter inspiratie voor een eigen versie.

Pleisters plakken

Kinderen houden van pleisters plakken. Je kunt er de lichaamsdelen mee oefenen. Als het kind een lichaamsdeel benoemt mag het een pleister daarop plakken.

Nog drie zinsbouwdoelen:

  • gebiedende wijs (werkwoord + 2 zinsdelen,) bijvoorbeeld "Plak een pleister op de buik".
  • BvZn (bijvoeglijk naamwoord +zelfstandig naamwoord): kleine/ grote/ronde pleister
  • OndWVCB, bijvoorbeeld "Ik plak een pleister op de arm."

Kinderliedje Ik ben ziek, mijn hoofd doet pijn

Gebarenliedje Au Au Au

Communicatieplaten van Rolf originals

Als je in de praktijk of op school de themaplaten Rolf Originals - Communicatie hebt: daar zit een mooie plaat van het ziekenhuis bij. Ik gebruik dit spel graag als schermspel voor kinderen. De platen hebben een verschillende moeilijkheidsgraad. De plaat van het ziekenhuis is bijvoorbeeld moeilijker dan de plaat van de boerderij omdat bij deze plaat de kinderen meer zullen moeten vertellen om duidelijk te maken waar de gekleurde pionnen moeten komen. Er zijn namelijk veel kinderen die in bed liggen en ook verschillende dokters. Deze plaat leent zich voor betrekkelijke bijzinnen, bijvoorbeeld “het rode pionnetje moet bij het kindje in bed dat slaapt”.

Foto's voor een goed gesprek

In mijn blogs heb ik het al een aantal keren gehad over hoe ik gekke of bijzondere situaties in het dagelijkse leven altijd gelijk even vastleg om in mijn behandelingen over te praten met kinderen.

Bij elk nieuw thema zal ik een aantal van deze plaatjes of filmpjes delen. Hier krijg je ze geheid mee aan het denken én praten! Met het audiofragment boven de foto hoor je de vragen  die ik erbij stel.

Dit kwam ik onderweg tegen...

 

 

Taaldenkgesprekjes voeren met behulp van platen uit het boek Nederland

Bij kinderen vanaf een jaar of 6/7 gebruik ik vaak het boek “Nederland” van Charlotte Demantons. Dit boek leent zich uitstekend voor mooie gesprekken. Ik bereid vaak een paar vragen voor maar houd daar ook niet heel strak aan vast. Soms benoemen kinderen iets wat ze op de plaat zien waar je ook weer over kunt doorpraten of filosoferen.

In verband met auteursrecht mogen we de platen uit het boek hier niet delen. Ik geef hieronder bij 1 plaat uit het boek taaldenkvragen, voor de herkenning  zet ik er een kleine foto bij. Ik wens je mooie gesprekken!

Tip: heb je het boek zelf (nog) niet? O.a. op Pinterest zijn de afzonderlijke afbeeldingen terug te vinden.

Taaldenkvragen bij Ziekenhuis

 

    • Wat voor gebouw zie je linksonder (aanwijzen)
    • Hoe zie je dat?
    • Waarom staat er een grote H op het dak?
    • Waar gaat die helikopter landen?
    • Waarom gaat ie landen bij het ziekenhuis?
    • Wie zie je allemaal in het ziekenhuis en daarbuiten?
    • Waarom zou er een bloemenkraampje vlak bij het ziekenhuis zijn?
    • Zou er in elk dorp of stad een ziekenhuis zijn denk je? Waarom wel/niet?

 

Leesvoer

Taaldenkgesprekken en wereldoriëntatie

Een artikel van Anne Christien-Tammes in het tijdschrift JSW.

Dit keer weer een artikel over taaldenkgesprekken. Hoe organiseer je als leerkracht dat je leerlingen actief meedenken en meepraten over onderwerpen die je behandelt tijdens je zaakvaklessen?

Dit artikel is geschreven voor leerkrachten maar de werkwijze en principes zijn heel goed toepasbaar in de logopedische behandeling.

In het artikel wordt de aanpak en de inzet van taaldenkgesprekken door de introductie van krachtige kwesties besproken. Krachtige kwesties zijn vragen of problemen waar niet maar één antwoord of oplossing voor is. “Het voeren van taaldenkgesprekken is een krachtig middel om zowel aan taaldoelen als aan zaakvakdoelen te werken” (Tammes, JSW 4 2021).

Logopedisten zetten DGM vaak in bij jonge kinderen met als doel om de taaldenkontwikkeling te stimuleren. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die moeite hebben met vragen op een hoger taaldenkniveau zoals voorspellen, reden geven en verklaren.

Bij oudere kinderen zijn denkgesprekjes heel bruikbaar voor het verwerven van nieuwe kennis en voor het ontwikkelen van hun taalvaardigheid en denkvaardigheid.

In de logopedische setting zijn taaldenkgesprekjes ook heel geschikt voor kinderen met communicatieve problemen; bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben met spreekinitiatief nemen, reageren op de ander, meedoen aan een gesprekje, mening geven of overleggen. Als logopedist is het belangrijk om de juiste interactievaardigheden in te zetten, zoals stiltes laten vallen, op het juiste moment een (denk)vraag te stellen, vereenvoudigen van vragen of doorvragen en samenvatten. Daarnaast is aandacht voor metacommunicatie (=uitleg geven over de communicatie) en het geven van feedback heel zinvol voor kinderen waarmee je de communicatieve vaardigheden oefent.

Onderwerpen die geschikt zijn voor zo’n gesprek, uiteraard afhankelijk van de leeftijd van het kind, zijn bijvoorbeeld stellingen als “snoep zou verboden moeten worden”. Maar ook problemen waarvoor niet maar één oplossing is, zoals het afvalprobleem. Ook prikkelende vragen lenen zich heel goed voor een taaldenkgesprek bijvoorbeeld: “Zou je liever rijk of beroemd willen zijn? En waarom?” Prikkelende vragen vind je onder andere in het Communikaartspel, junior coachkaartjes, praatplaatjes en praatprikkels.

(klik op de afbeelding om naar de website van JSW te gaan waar je het volledige artikel gratis kunt downloaden)

Tekenen met Nelleke

Meester Jurre en de zieke kleuterklas

We gaan op bezoek bij de kleuterklas van meester Jurre. In het kringgesprek komen alle kleuters met grote verhalen rondom hun gezondheid. Hoe komt deze klas de dag door? Ontdek het terwijl we tekenen! Als je straks klaar bent heb je buikpijn, hoofdpijn, en een zere knie getekend, maar ook de inhoud van de verbanddoos komt aan bod, met de nodige voorwerpen.

De kinderen in de klas van meester jurre hebben allemaal wel iets: teken mee met de clips hieronder.

Volwassende vs Kleuter

Joep heeft buikpijn

Aysha heeft hoofdpijn

Sam heeft een zere knie

Femke, Lynn en Tom hebben ook iets

Meester Jurre en de ambulance

Dokter Roos

Basisversie zieke kleuterklas

Inhoud verbanddoos

Inventief behandelen met Anja

Leuke behandelideeën rond gezondheid en het menselijk lichaam

Inspirerende behandelideeën van Anja, met originele materialen en handige voorbereidingstips.

Een dankbaar thema en heel erg passend bij de belevingswereld want elk kind is op zijn tijd ziek. Kinderen vinden dokters mateloos interessant en hen zelf de pop laten verbinden of hun eigen lichaam tekenen geeft veel mogelijkheden om aan logopedische doelen te werken.

Behandelfragment Pop is ziek

Behandelidee omtrek lichaam

We hebben op een rol behang een omtrek van het lichaam van dit cliëntje gemaakt en nu gaan we hier de namen van lichaamsdelen bijschrijven. Als het klaar is mag hij het meenemen naar huis.

Woordenlijst Ziek en gezond

Bij dit thema kun je deze woorden gebruiken:
Uit de BAK (Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters):

groep 1

de borst
de rug
de bil
de schouder
de elleboog
de duim
de pink
de knie
de nek
de hals
de keel
het lijf
het gezicht
de wang
de kin
de wenkbrauw
de mond
de lip
de tand
het bot
pijn
zeer
verkouden
hoesten
zakdoek
niesen
buikpijn
overgeven
spugen
hoofdpijn
keelpijn
misselijk
de pil
de dokter
de dokterstas
de prik
prikken
het ziekenhuis
de ziekenwagen
dood
levend
de pleister
de wond/het wondje
beter (hersteld)
gezond
lucht (zuurstof)

groep 2

de adem
ademen
het hart
de hik
insmeren
jeuken
de korst
krabben
de navel
de neusdruppels
de oorpijn
de stem
de traan
het vel
de ambulance

de bacterie
bibberen
bleek zien
de bloedneus
de bult
duizelig
de koorts
de mazelen
de melktand
rillen
rusten
snuiten
te pakken (ziek)
de thermometer
thuisblijven
het verband
verzorgen
de waterpokken
de zalf
de zweetdruppel

Uit taaltherapie voor kinderen met taalontwikkelingsstoornissen (Leen van den Dungen)
Tot 2;6 jaar

de neus
de buik
het haar
de hand
de mond
het oog
het oor
de teen
de voet
de arm
het been
de billen
het hoofd
de tand
pijn
de navel
de dokter

Themakastje

In de wachtruimte van onze praktijk hangt een vitrinekastje van de Ikea. Regelmatig maken we daar een nieuwe uitstalling in bij een thema. Dit is ons themakastje Ziekenhuis. Kinderen vinden het prachtig, hebben hier met hun ouders al een leuk gesprekje over en daar kan ik mooi op aanhaken.

PS Ik stop regelmatig iets geks in het themakastje, hier bijvoorbeeld de hond. Dat geeft extra mogelijkheden tot gesprek.

Ziek en gezond

Hoe voel je je vandaag 

Het snotterseizoen duurt behoorlijk lang als je met kinderen werkt. Daar maken we met dit thema dan maar gebruik van. Je dokterskoffertje, eindeloos veel boeken over ziek en gezond, mooie apps en leuke proefjes: de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Bij dit thema draait het om het menselijk lichaam en je goed voelen en zintuigen komen ook aan bod. Met Nelleke teken je een zieke kleuterklas en verder hebben we een leuk proefje, liedjes, taaldenkvragen, woordenlijsten en nog veel meer.

Gezondheid!

Hartelijke groet, Anja en Nelleke

Inventief behandelen met Anja

Anja deelt een aantal geheimen van haar voorbereiding: onmisbare achtergrondliteratuur, originele materialen en bronnen voor behandeldoelen. Om gelijk toe te passen in je behandelingen.

Tekenen met Nelleke

Oei, al die snotneuzen, hoestjes, pijntjes, er is altijd wel iets. Ook dat willen we natuurlijk kunnen tekenen! Dus pak een stapel papier en ontdek waar we precies mee aan de slag gaan rondom thema ‘ziek en gezond’!

App van de maand

Met deze leuke gratis app zijn kinderen zelf dokter of verpleegkundige. Ze kunnen allerlei onderzoeken doen of kinderen behandelen.

Prentenboeken

Het prentenboek van de maand is “Beterschap” en gaat over Muis die graag voor haar zieke vriend Varken zorgt. Ik deel mijn taaldenkvragen voor interactief voorlezen en er zijn nog 9 andere boeken in mijn kast die ik aanbeveel bij dit thema.

Snuffelhoek

Hier vind je diverse content rond het thema, extra behandelfragmenten, materialen om zelf te gebruiken. Als we niet weten waar het bij past, dan past het altijd nog in de snuffelhoek.

Leesvoer

Het artikel dat ik deze keer uit wil lichten is niet specifiek voor logopedisten geschreven. Het is een inspirerend artikel over taaldenken in het onderwijs met als doel Taal- en denkvaardiger worden.