Dit artikel is geschreven voor leerkrachten maar de werkwijze en principes zijn heel goed toepasbaar in de logopedische behandeling.
In het artikel wordt de aanpak en de inzet van taaldenkgesprekken door de introductie van krachtige kwesties besproken. Krachtige kwesties zijn vragen of problemen waar niet maar één antwoord of oplossing voor is. “Het voeren van taaldenkgesprekken is een krachtig middel om zowel aan taaldoelen als aan zaakvakdoelen te werken” (Tammes, JSW 4 2021).
Logopedisten zetten DGM vaak in bij jonge kinderen met als doel om de taaldenkontwikkeling te stimuleren. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die moeite hebben met vragen op een hoger taaldenkniveau zoals voorspellen, reden geven en verklaren.
Bij oudere kinderen zijn denkgesprekjes heel bruikbaar voor het verwerven van nieuwe kennis en voor het ontwikkelen van hun taalvaardigheid en denkvaardigheid.
In de logopedische setting zijn taaldenkgesprekjes ook heel geschikt voor kinderen met communicatieve problemen; bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben met spreekinitiatief nemen, reageren op de ander, meedoen aan een gesprekje, mening geven of overleggen. Als logopedist is het belangrijk om de juiste interactievaardigheden in te zetten, zoals stiltes laten vallen, op het juiste moment een (denk)vraag te stellen, vereenvoudigen van vragen of doorvragen en samenvatten. Daarnaast is aandacht voor metacommunicatie (=uitleg geven over de communicatie) en het geven van feedback heel zinvol voor kinderen waarmee je de communicatieve vaardigheden oefent.
Onderwerpen die geschikt zijn voor zo’n gesprek, uiteraard afhankelijk van de leeftijd van het kind, zijn bijvoorbeeld stellingen als “snoep zou verboden moeten worden”. Maar ook problemen waarvoor niet maar één oplossing is, zoals het afvalprobleem. Ook prikkelende vragen lenen zich heel goed voor een taaldenkgesprek bijvoorbeeld: “Zou je liever rijk of beroemd willen zijn? En waarom?” Prikkelende vragen vind je onder andere in het Communikaartspel, junior coachkaartjes, praatplaatjes en praatprikkels.