App van de maand


Pepi bath en Toca Hairsalon 4

Bij dit thema heb ik  2 leuke apps gevonden. Een voor jonge kinderen en een meer voor wat oudere kinderen. Beide apps hebben een gratis gedeelte en bieden veel mogelijkheden om te werken aan je logopedische doelen.

Pepi bath

Een leuke app voor jonge kinderen. Het onderdeel wasmachine vinden kinderen vaak heel leuk maar ook het onderdeel in bad is erg leuk.

Logopedische doelen bij deze app bij het onderdeel wasmachine:

spraak:

  • v- vies (elke keer keer bij het uittrekken van een kledingstuk)
  • sch- (schoon)
  • ng (hang)

woordenschat:

de wasmachine de laarzen, het vest, de rok, de maillot, het t-shirt, de onderbroek, wassen, drogen, ophangen, uittrekken, aantrekken, verlegen

zinsbouw:

  • 2-woordzinnetjes: broek uit, trui uit etc.
  • fase III: woordzinnetjes/hww zelfst. gebruikt: broek moet uit OndWVC ik trek de laarzen uit
  • fase IV: ik trek nu de laarzen uit (OndWVCB) inversie: Nu is de broek weer schoon (BWONDVC)

communicatieve vaardigheden:

om de beurt


Toca hair salon 4 downloaden

Voor iPhone/iPad

Voor Android/Google

Toca hairsalon 4

Deze app is geschikt voor iets oudere kinderen. Het onderdeel haar is gratis.

Logopedische doelen bij deze app bij het onderdeel haar:

woordenschat:

het kapsel, de kuif, de pony, de föhn, föhnen, de shampo, de vlecht, de haarscheiding, afschuwelijk, er--- uitzien, staan (mooi), gekleurd haar, gekruld haar, onzeker

communicatieve vaardigheden:

  • om de beurt
  • vertellen wat je van plan bent
  • vragen naar het plan van de ander
  • benoemen van het gevoel
  • overleggen

zinsbouw:

  • Fase III Tarsp: OndWVC/hwwZ : Ik ga het haar verven/föhnen
  • Fase V Tarsp: OndWVCVC: ik verf het haar/de haren rood/groen etc. Ik maak het haar droog
    Vragen: Wond4 bijv. Mag ik nu het haar föhnen?
  • Fase VI Vragen Wond 5+Mag ik nu de haren rood verven?
  • Fase VII (ov) bijvoeglijke bijzin: Ik maak een foto van het meisje met het blauwe haar

Prentenboeken

Kikker is Kikker

Dit boek stond op een plekje ergens achter in mijn boekenkast. Het zou bijna weggaan naar de kringloop maar toen heb ik het net op tijd gered. Want wat is dit een bijzonder boek! En wat is het voor kinderen maar eigenlijk voor ons allemaal herkenbaar. Voer er met (iets oudere) kinderen mooie gesprekken over.

Kikker is kikker | Max Velthuijs | Leopold 2015

Meer prentenboeken bij het thema Ik!

Omdat het thema “Ik “ zo breed is kunnen er best veel boeken bij dit thema. Ik heb er een aantal uitgekozen die bij de subthema’s passen die ik gekozen heb.

De papa van kleine ezel. Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen

De vriendjes van Kleine ezel hebben allemaal een papa waar ze leuke dingen mee kunnen doen maar de papa van kleine ezel is er niet. Heeft kleine ezel wel een Papa? De mama van kleine ezel bedenkt een plan. Ze gaan Papa opzoeken in Verre landen. Boek is alleen nog maar tweedehands te koop

Een grote ezel. Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen

Kleine ezel wil alles zelf doen: zelf aankleden en eten en zelf een mooie tekening naar Feestvarken brengen. Maar de wereld is wel erg groot en het is ook heel erg ver. Gelukkig is Mama er. Het boek is alleen nog maar tweedehands te koop.

Coco kan het! Loes Riphagen

Coco is een kleine vogel. Op een dag wordt het tijd om te leren vliegen. Maar kan ze dat wel en durft ze wel. Gelukkig is mama er.

Mama kwijt. Chris Haughton

De kleine uil is uit het nest gevallen. Waar is mama nu? Eekhoorn wil de kleine uil graag helpen maar dan moet kleine uil wel vertellen hoe mama eruit ziet. En dat is nog niet zo makkelijk om te vertellen. Een grappig prentenboek met weinig tekst en prachtige tekeningen. Ook geschikt voor kinderen met een laag taalbegrip.

De kleur van emoties. Anna Llenas

Een mooi boek over een aantal basisemoties: blij, boos, bang/angstig, verdrietig, rustig en verliefd. De illustraties en kleuren passen heel mooi bij de emotie. Het is een boek om te laten zien en bij te vertellen. De tekst is wat poëtisch en voor jonge kinderen te moeilijk. Vooral het pop-up boek spreekt kinderen heel erg aan.

Snuffelhoek

snuffelhoek

Van alles om te gebruiken in je behandelingen of om je te inspireren en je eigen versie te maken.

Liedje Ik ben ik en jij bent jij

Download aankleedpop

Vroeger had je van die kleur- en knutselblokken met een getekend poppetje met daarbij allemaal kledingstukken. Je kon die kledingstukken kleuren of versieren. Ik vond het geweldig om te doen! Zo kwam ik op het idee van deze aankleedfiguren. Ze hebben allebei al een setje kleren maar je kunt natuurlijk ook samen met het clientje je eigen kledingstukken tekenen, knippen en plakken.

Logopedische doelen:

Woordenschat: verschillende kledingstukken: bijvoorbeeld jurk, rok, maillot, capuchon, aankleden, te wijd, te strak

Zinsbouw: bijv.

  • Ik trek het meisje een rode broek aan (OndWVCVC/ BepBvZn)
  • De jongen heeft een trui aan (OndWVC)
  • Ik maak de trui van de jongen groen (OndWVCVCVC)
  • Ik denk dat ik het meisje een muts geef (VCbijzin)
  • Nevenschikkende zin met ‘en’ Ik trek de jongen een blauwe broek aan en het meisje een groene

Communicatieve vaardigheden: Vertellen wat je van plan bent te gaan maken. Bijv. ik ga voetbalschoenen maken.

Download deze leuke aankleedpop

Wie is het?

Veel mensen hebben wel het spel ‘Wie is het?’ in de kast staan. Dat spel past eigenlijk heel goed bij dit thema. Stof het eens af en werk er doelgericht mee! Als je het spel niet hebt, kun je het ook maken. Je vindt hier een (engelstalige) website met instructie om zelf Wie is het te maken.

Logopedische doelen bij Wie is het?:

  • Communicatieve vaardigheden: elkaar vragen stellen
  • Taaldenken: uitsluiten
  • Woordenschat: kapsels, hoofddeksels, huidskleur
  • Zinsbouw: BvZn: bruine huidskleur, kort/lang/krullend/steil haar Vragen Wond(X): Heeft jouw poppetje steil haar?

Foto's voor een goed gesprek

In mijn blogs heb ik het al een aantal keren gehad over hoe ik gekke of bijzondere situaties in het dagelijkse leven altijd gelijk even vastleg om in mijn behandelingen over te praten met kinderen.

Bij elk nieuw thema zal ik een aantal van deze plaatjes of filmpjes delen. Hier krijg je ze geheid mee aan het denken én praten! Met het audiofragment boven de foto hoor je de vragen  die ik erbij stel.

Dit kwam ik onderweg tegen...

Denkgesprekje kleding wassen

Klik op de afbeelding voor een pdf om te downloaden.

Vertellen bij een fotoboek

Laat kinderen een fotoboek meenemen van de tijd dat ze heel klein waren. Neem zelf ook een fotoboek van vroeger mee. Dit levert hele waardevolle gesprekken op. Het is goed voor het oefenen van de communicatieve vaardigheden: over-en-weer gesprek voeren, rekening houden met de voorkennis van de luisteraar, vragen om informatie etc. Maar is ook goed voor het oefenen van de verleden tijd. Bij het vertellen van gebeurtenissen van lang geleden gebruik je vaak de verleden tijd: Ik was heel klein. Ik ging altijd met Papa mee boodschappen doen, Ik had vaak rode laarsjes aan etc.

Tijdsbegrippen oefenen

Veel kinderen met TOS hebben moeite met de tijdsbegrippen. Niet alleen de dagen van de week maar ook begrippen als vandaag, morgen, gisteren, of vanavond zijn abstract en lastig.

Ik oefen de tijdsbegrippen vaak door een boekje met de kinderen te maken. Voor elke dag maken we een bladzijde en daarop teken ik samen met het kind de activiteiten die altijd op die dag zijn. bijv. op woensdag logopedie, op donderdag zwemles, op vrijdag frietjes eten en naar de BSO etc.

In de behandeling maak ik vaak een beginnetje met het tekenen en ik vraag ouders om het thuis verder af te maken. Vervolgens kun zowel jij in de behandeling als ouders thuis elke dag even oefenen: Welke dag is het vandaag? Welke dag was het gisteren? Wat ga je morgen doen? Etc.

Tip: Op school hebben de dagen vaak kleuren. Je kunt daarop aansluiten door de dagen in het boekje een kleur te geven.

Leesvoer

Nederlands voor anderstalige nieuwkomers in het lager onderwijs: 8 aandachtspunten

Dit artikel van Hilde Imberechts vond ik op Linkedin.

Hilde Imberechts is lector Nederlands aan de Hogeschool PXL bij onze zuiderburen.
Imberechts werkte mee aan het onderzoeksproject ANNA (Anderstalige Nieuwkomers leren Nederlands in Alle lessen). Dit onderzoeksproject bood ondersteuning aan leerkrachten in het basisonderwijs (in België lager onderwijs) met een beperkt aantal nieuwkomers.

Het artikel is een beknopte samenvatting van vier jaar ANNA en geeft een aantal praktische tips. Heel veel dingen weten we waarschijnlijk wel maar het is goed het weer even op je netvlies te hebben. Als logopedist kunnen wij scholen adviseren ten aanzien van de taalstimulering op school.

Een tip licht ik er even uit: probeer anderstalige nieuwkomers aan het lezen/luisteren van Nederlandse boeken te krijgen. Dat heeft een enorme impact op de hele taalontwikkeling!

(klik op de afbeelding om naar het online artikel te gaan)

Tekenen met Nelleke

Ymke heeft een familiefeest, maar wat moet ze aan??

Teken Ymke en haar familie. We oefenen nog even de verhoudingen van een poppetje, tekenen voor- en achternaam uit en oefenen stiekem ook nog met kijkrichting en emoties. Na deze tutorials nog niet tevreden over de outfit van Ymke? Daag jezelf uit en teken nog vijf keuze-opties voor haar!

Ymke, haar familie en outfit kiezen voor het feest: teken mee met de clips hieronder.

Eenvoudig poppetje

Familieportret

Voor- en achternaam

Ymke en haar oma

Outfit kiezen

De baljurk

De legeroutfit

Ymke's tante

De ideale outfit

Ymke bij de kapper

Ik!

Ik en mijn familie, zullen we kennismaken? 

Voor een kind is IK een belangrijke persoon. We gaan in dit thema kennismaken met ik en de familie. We gaan het hebben over uiterlijk, zelfbeeld, emoties, fotoboeken en verschillen zoeken (want die zijn leuk).

Teken mee met Nelleke over Ymke en haar familie, lees wat Kikker ontdekt, oefen met tijdsbegrippen en betrek thuis erbij.

Hartelijke groet, Anja en Nelleke

Inventief behandelen met Anja

Anja deelt een aantal geheimen van haar voorbereiding: onmisbare achtergrondliteratuur, originele materialen en bronnen voor behandeldoelen. Om gelijk toe te passen in je behandelingen.

Tekenen met Nelleke

We tekenen Ymke en haar familie en we tekenen mee met haar zoektocht naar de perfecte outfit voor de familiebijeenkomst. Gaat ze voor de lange jurk, of toch een hippe spijkerbroek..?

App van de maand

Twee hele leuke apps bij het thema Ik!

Een voor jonge kinderen en een voor wat oudere kinderen. Beide apps hebben een gratis gedeelte en bieden veel mogelijkheden om te werken aan je logopedische doelen.

Prentenboeken

Deze maand heb ik een van mijn lievelingsboeken van Kikker centraal gezet. Wat een mooie ontdekkingen doet Kikker over zichzelf en over zijn vrienden.

Snuffelhoek

Hier vind je diverse content rond het thema, extra behandelfragmenten, materialen om zelf te gebruiken. Als we niet weten waar het bij past, dan past het altijd nog in de snuffelhoek.

Leesvoer

Deze keer een artikel met 8 aandachtspunten voor Nederlands aan anderstalige nieuwkomers.

Inventief behandelen met Anja

Je cliëntje in de hoofdrol is zo leuk

Inspirerende behandelideeën van Anja, met originele materialen en handige voorbereidingstips.

We kunnen zoveel kanten op bij dit thema, ik heb gekozen voor 3 subthema's: familie, uiterlijk en innerlijk. Lichaam(sdelen) en huizen/wonen vind je bij het thema Wonen en het thema Ziek en gezond.

Behandelfragment kledingwinkeltje

Woordenlijst Ik!

Bij dit thema kun je deze woorden gebruiken:
Uit de BAK (Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters):

Familie
groep 1
de broer
de zus
de vader
de moeder
de opa
de oma
de grootmoeder
de grootvader
de tante
de oom
grote mensen
de voornaam
de achternaam
heten
het bezoek
gezellig
de kus

groep 2
de ouders
de zoom
de dochter
het gezin
precies (lijken)
de neef
de nicht
de familie

Gevoelens
blij
fijn
gelukkig
graag-liever-liefst
heerlijk
leuk
lief
mooi
prachtig

vrolijk
bang
schrikken
eng
boos
verdrietig
erg (vervelend)
naar
vervelend
alleen
samen
troosten
pech hebben
geluk hebben

uiterlijk
de voorkant
de achterkant
het haar/de haren
de kapper
de vlecht
mooi
de baard
de snor
de spiegel
de kam
kammen
de bril
bloot
in je blootje
aankleden
de kleren
het kledingstuk
de broek
de spijkerbroek
de rok
het hemd
de onderbroek
het t-shirt
de sok

de schoen
de laars (laarzen)
de slipper
de slof
de sandaal
de want
de mouw
de das
de jas
de winterjas
de regenjas
opendoen
dichtdoen
de knoop
de veter
het elastiek
het klittenband
de rits
de strik
de riem
de maat
strak
los
wijd
passen
de ketting
de armband
de oorbel
aandoen
aantrekken
aanhebben
dragen
uittrekken uitkleden
lang-langer-langst
kort-korter-kortst
even groot
even klein
meten

Uit taaltherapie voor kinderen met taalontwikkelingsstoornissen (Leen van den Dungen)
Tot 2;6 jaar

uit (jas)
de broek
de luier
de muts
de trui
jas aan
boos
groot-klein
de das
de hoed
de ketting
de knoop
de laars
de pantoffel
de pet
de pyjama
het slabbetje
de sloffen
aankleden
kammen
uitdoen
de jurk

Kledingwinkeltje

Dit kledingwinkeltje klaarzetten kost me wel wat tijd dus ik zorg dat ik het in mijn werkweek in zoveel mogelijk behandelingen kan gebruiken. Als jonge kinderen binnenkomen en ze zien het staan dan willen ze er ook gelijk iets mee doen. Ik heb twee poppen zodat zowel het kind als ik kan winkelen voor onze pop en daarover gesprekjes kunnen voeren.