Ruben de regenworm beleeft de lente
Ruben wordt wakker van de bollen die groeien. Hij komt uit de grond en kijkt zijn ogen uit maar hij moet ook uitkijken. Veel lente om te tekenen.
Zinsconstructies uitlokken met de kinderboerderij; taaldenkgesprekjes bij zaaien en de kip-ei cyclus; Lente, groeien en kleine dieren tekenen; app voor digitaal tuinieren met behandeldoelen voor woordenschat, zinsbouw en vertelvaardigheid; veel prentenboeken; 2 artikelen voor vertelvaardigheid: vertelvaardigheden bij tos en DGM.
Ruben wordt wakker van de bollen die groeien. Hij komt uit de grond en kijkt zijn ogen uit maar hij moet ook uitkijken. Veel lente om te tekenen.
Het is een complexe problematiek, kinderen die problemen hebben met verstaanbaarheid en vertelvaardigheid. Ik ben op zoek geweest naar handzame artikelen en dat bleek niet mee te vallen. Ik ben niet de enige die het moeilijk vindt om het eenvoudig beet te pakken.
Ik deel bij dit thema twee artikelen. Een artikel is al wat ouder maar geeft een goed en duidelijk overzicht van de ontwikkeling van taalvaardigheid. Het is wel even doorbijten bij dit wat langere artikel.
Het tweede artikel gaat over mijn stokpaardje en grote liefde: DGM. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Artikel Nienke Lam - de Waal
Lam - de Waal, N.A.W, Scheper, A.R. & Rispens, J.E. (2015). Vertelvaardigheden bij kinderen met een specifieke taalontwikkelingsstoornis en zich normaal ontwikkelende kleuters. Stem-, spraak- en taalpathologie, Vol. 20, 175-197.
Artikel Resi Damhuis & Eefje van der Zalm
Damhuis, R. & Zalm, E. van der (2021) Maak een probleem! Hoe je kinderen uitdaagt om actief te denken in gesprekken tijdens spel. Zone, Vol. 4 2014.
Van alles om te gebruiken in je behandelingen of om je te inspireren en je eigen versie te maken.
Wat ontzettend jammer dat dit boek bijna niet meer verkrijgbaar is! Het is zo’n grappig maar ook leerzaam boek voor hele jonge kinderen maar ook voor iets oudere.
Voor jonge kinderen kun je dit boek vrij makkelijk uitspelen als je een knuffelkip en een ei en wat andere materialen hebt. Eventueel teken je de kip en plak je er een wc-rolletje achter. Spaghetti maak je van sliertjes wol en voor een jasje gebruik je een poppentruitje of sok waar je de voet vanaf knipt etc. Gebruik je fantasie, het komt niet zo precies.
Met iets oudere kinderen kun je taaldenkvragen stellen over groeien:
Op youtube vind je een digitale versie van het boek. Handig bij een digitaal prentenboek is dat je de link naar ouders kunt sturen.
(Jonge) kinderen vinden het vaak heel leuk om foto’s te maken. Nu de lente weer begint is er weer voldoende te ontdekken buiten. Laat kinderen onder leiding van ouders foto’s maken van bomen, bloemen en dieren die de lente aankondigen. Laat de ouders de foto’s de volgende keer meenemen of sturen.
De foto’s lenen zich heel goed voor (taaldenk)gesprekjes maar ook voor uitbreiden van de woordenschat en de zinsbouw.
Zinnen die je hierbij kunt oefenen:
Bijkomend voordeel van deze ‘huiswerkopdracht’ is dat je op deze manier de ouders betrekt en laat meedenken.
Kinderen in het Montessori onderwijs krijgen een eigen plantje op school om voor te zorgen. Ik vind hier wel iets moois in zitten. En we kunnen hier zulke mooie taaldenkgesprekken bij voeren en taal bij toevoegen. Het enige nadeel is dat bij deze taaldenkgesprekken er best wat tijd overheen kan gaan. Maar wat zou het leuk zijn als je na een aantal weken een plantje aan het kind kan meegeven naar huis. En dat het kind veel heeft geleerd over groeien, wortels, en stekjes.
Instagram is een onuitputtelijke bron van leuke tekenfilmpjes, zie deze bijvoorbeeld (van @artvids)
.
De lente is een jaargetijde dat voor veel (logopedische) inspiratie zorgt. Alle veranderingen in de natuur geven stof tot praten en tot tekenen. Je kunt bijvoorbeeld de kip-ei cyclus tekenen of de verandering van de boom de seizoenen door.
Tip 1: teken een weerwijzer voor en samen met het kind
Elke keer aan het begin van de behandeling/dag kijk je met het kind wat voor weer het is: zonnig, bewolkt, het waait etc.
Tip 2: teken een ‘seizoensklok’
Teken in een cirkel vier kwadranten voor de vier seizoenen en teken bij elk seizoen kenmerken van dat seizoen. Denk bijvoorbeeld aan de boom die steeds verandert maar ook het weer en kleding kun je samen met het kind tekenen. (Zie ook het onderdeel behandelen)
Download deze cirkels en print een voorraadje voor in je kast.
In mijn blogs heb ik het al een aantal keren gehad over hoe ik gekke of bijzondere situaties in het dagelijkse leven altijd gelijk even vastleg om in mijn behandelingen over te praten met kinderen.
Bij elk nieuw thema zal ik een aantal van deze plaatjes of filmpjes delen. Hier krijg je ze geheid mee aan het denken én praten! Met het audiofragment boven de foto hoor je de vragen die ik erbij stel.
Bij het thema Weer en winter deelde ik dit ook al, maar bij dit thema ook erg leuk. Een klein spelletje voor een klein prijsje voor als je werkt aan de seizoenen/jaargetijden.
Logopedische doelen waarvoor je het spelletje kunt gebruiken:
.
Bij dit thema een boek dat voor iets oudere kinderen is. Het is best veel tekst maar ook rijke taal, waarbij niet alles expliciet gezegd wordt. Voorbeelden van een paar leuke woorden om de woordenschat mee uit te breiden zijn: gluren, turen, op een kier staan.
Het thema van dit prentenboek is groeien. Sara is gegroeid maar ook de hond en de poes. En en passant komen ook nog een paar seizoenen aan de orde. Prentenboek dat zich heel erg leent voor (denk)gesprekjes en waar ook heel veel in te zien is.
De zonnetjesbroek | Carry Slee & The Tjong Khing | Overamstel Uitgevers 2012
Er zijn heel wat boeken over de lente. Blijkbaar inspireert de lente ook veel schrijvers.
Kasper de tuinman. Lars Klinting
Kasper zijn plant is verdord. Hij vindt een paar bonen die hij plant en die zorgen voor meer dan alleen bloemen. Het hele proces van planten en verzorgen komt aan bod. Is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar alleen nog tweedehands. Je kunt wel op YouTube het prentenboek vinden. Mijn tip daarbij: gebruik alleen de platen en lees het zelf interactief voor.
Het rode kippetje. Max Velthuijs
Dit titelverhaal uit de dieren bundel van Max Velthuys is ook geschikt voor jongere kinderen en gaat over de verschillende seizoenen. Teken de ontwikkeling van graankorrel tot brood voor het kind of van de natuur door de seizoenen heen.
Kom uit het ei, kleintje. Shen Roddie en Frances Cony
Mama kip heeft een ei en weet dat er een kleintje inzit maar hoe krijgt ze dat kleintje eruit. Een grappig verhaal dat uitlokt tot vertellen en tot tekenen. Boekje is niet meer verkrijgbaar, wel als digitaal prentenboek. In de snuffelhoek vind je de link, tips en taaldenkvragen.
Dribbel naar de boerderij. Eric Hill
Dribbel gaat op de boerderij op zoek naar dieren die pas geboren zijn. Flapjesboek waarin kinderen dieren en hun jonkies leren kennen.
We hebben er een geitje bij. Marjet Huiberts
Mik, een kleine jongen gaat naar de kinderboerderij want er is een babygeitje geboren. Mik gaat langs de andere dieren die ook heel blij zijn met de nieuwe bewoner. Eenvoudig verhaal voor jonge kinderen waarin allerlei bekende boerderijdieren voorkomen.
Er is een ook een liedje bij het boek gemaakt
Rikki en de tuin van opa: Guido van Genechten
Rikki vindt het fijn om met opa in de tuin te werken
Niets is zo fijn als samen met je opa in de tuin werken. Van opa leert hij van alles over zaaien, oogsten en waar de zaadjes vandaan komen. Leuk, leerzaam prentenboek. Heel leuk om daarna ook met het kind te gaan zaaien.
In deze app leren kinderen hoe produkten groeien, wat ze nodig hebben en wat ze ervoor moeten doen. Het is een interactieve app waarbij kinderen kunnen graven, zaaien, water geven, bemesten. het laten regenen en oogsten. Kortom de kinderen gaan zelf digitaal tuinieren. De app is helaas alleen beschikbaar voor iPad en iPhone, hij kost € 3,99 en dat is hij mij meer dan waard.
Inspirerende behandelideeën van Anja, met originele materialen en handige voorbereidingstips.
Anja deelt behandelideeën met de kinderboerderij, zaaien en kip-ei. Met concrete materialen en klei voor extra attributen.
Bij dit thema kun je deze woorden gebruiken:
Uit de BAK (Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters):
Groep 1 de lente | jonge dieren Groep 2 het graan | de hyacint |
Deze seizoenswijzer tekende ik vorig jaar bij de lenteworkshop van Nelleke. Herkenbaar voor de kinderen en een heel handig instrument voor leuke gesprekjes en uitbreiden van woordenschat.
Als je nog niet je eigen seizoenswijzer hebt, maak hem dan nu gelijk! Of maak hem samen met de kinderen terwijl je praat over wat er in welk kwadrant moet komen. Een handige download van cirkels met vakverdeling vind je in de snuffelhoek.
Wat kan er allemaal in je themakit groeien en bloeien?
Boodschappenlijstje zaaien en stekken:
Boodschappenlijstje (kinderboerderij) maken:
En niet te vergeten: ik heb klei
Een van mijn motto’s is: Alles wat je niet hebt: klei het!
Dat geldt in ieder geval voor eten voor de dieren en eventueel poep. Ik heb bruine klei waar ik heel zuinig op ben…
Wat heerlijk hè, de zon, de lammetjes, krokussen en het eerste nieuwe groen op de takken. We gaan weer lekker tekenen met Nelleke, over een regenworm die de lente ontdekt en Anja deelt weer originele én bekende ideeën, in een lentefris jasje.
Spring is in the air!
Hartelijke groet, Anja en Nelleke