Spelletjes in je behandelingen
Spelletjes zijn leerzaam en leuk! Wat oefenen kinderen met spelletjes?
Ten eerste de Communicatieve vaardigheden: op je beurt wachten maar ook je richten op de ander.
Verder zijn spelletjes ook een heel goed middel om executieve functies te trainen.
En last but not least: bij veel spelletjes kun je ook een doel bedenken voor de woordenschat, zinsbouw en DGM.
Waarom spelen we überhaupt spelletjes met kinderen? Kinderen breiden door middel van het spelen van spelletjes hun sociale vaardigheden uit: ze leren zich aan afspraken houden, regels herkennen en tegen hun verlies kunnen. Bovendien bieden gezelschapsspelletjes veel structuur en dat is weer handig als we bepaalde zinsconstructies of communicatieve functies willen trainen.
veel kinderen met spraaktaalproblemen hebben ook problemen met de executieve functies. “Met executieve functies worden cognitieve functies bedoeld waarmee kinderen kunnen plannen en organiseren; het betreft ook functies die zorgen voor taakgerichtheid en overzicht” (uit Kinderen met specifieke taalstoornissen van Ellen Burger, Marcia van de Wetering en Marjolijn van Weerdenburg). Kinderen met specifieke taalstoornissen hebben beperkingen in het werkgeheugen en ze hebben moeite met inhibitie en cognitieve flexibiliteit (Henry, Messer & Nash, Executive functioning in children with specific language impairment).
Als je spelletjes doet in je logopedische behandeling heb je dus 2 vliegen in een klap. Of nee: 3 vliegen in een klap! Namelijk: 1. op een aantrekkelijke manier werken aan je logopedische doelen. 2. trainen executieve functies 3. oefenen sociale vaardigheden