Leesvoer

Feest is een dankbaar onderwerp voor het werken met scripts en het werken aan pragmatiek

Deze maand een artikel over pragmatiek bij kinderen. Pragmatiek is vaak nog het ondergeschoven kindje binnen de logopedie. In dit artikel een beschrijving van de verschillende aspecten binnen de Pragmatiek en de mijlpalen.
Verder plaatsen we nogmaals de blog van Ellen Burger over het werken met scripts. Veel feesten (verjaardag, Sinterklaas, kerst) lenen zich heel goed voor een script omdat ze zich vaak op dezelfde manier afspelen.
 

 

Artikel Mariëtte Embrechts
Embrechts, M. (2004). Pragmatiek bij kinderen Inventarisatie van kenmerken en diagnostische mogelijkheden. Tijdschrift voor Logopedie en Foniatrie Nummer 5, 2004.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Artikel Ellen Burger
Ellen Burger (2021) Taaltherapie volgens scripts. Logoplein thema Zomervakantie 2021.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Snuffelhoek

snuffelhoek

Van alles om te gebruiken in je behandelingen of om je te inspireren en je eigen versie te maken.

Taaldenkgesprek Kerstkaart maken

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Doelgerichte behandelingen tijdens kerst

De decembermaand is voor kinderen zowel als logopedisten een turbulente tijd. Is Sinterklaas net achter de rug, staat kerst alweer bijna voor de deur. Het is best een uitdaging om dan effectieve en doelgerichte behandelingen te draaien. In deze blog (2015) geef ik tips om ook in de aanloop naar kerst vast te houden aan je doelen.

Maak een leuk kersttafereeltje

Met een kerststal kun je het verhaal "Geen stille nacht" mooi uitspelen.
Behalve dat kinderen graag met de kerststal spelen kun je er ook allerlei werkwoorden mee voordoen/uitspelen.

Drie blogs met behandelideeËn rond Sinterklaas

Al een aantal jaren stuur ik nieuwsbrieven met inventieve behandelideeën. Ik deel hier de links naar drie blogs die ik schreef over het thema Sinterklaas.

Tips bij het tekenen van Sint en Piet

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Zo kun je tekenen inzetten

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Gebaren bij Sinterklaas kapoentje

Filmpje Pingu en het Cadeautje

Pingu heeft een feestje maar wil niet met zijn kleine zusje opgescheept worden. Dit filmpje leent zich voor  taaldenkvragen: Hoe voelt Pingu zich? Hoe zie je dat? Wat doet Pingu? Wat zal er nu gebeuren? Hoe doet Pingu tegen zijn zusje? Etc. Verder kun je met dit filmpje ook het vertellen oefenen. Als het kind het filmpje een paar keer heeft gekeken, samen met het kind vertellen hoe het verhaal gaat a.d.h.v. picto’s of verhaalvlecht.

Taaldenkvragen Kikker en een heel bijzondere dag

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab
...

Liedjes bij het thema

Liedje Sinte Maarten

Er is er een jarig hoera hoera

Logopediediploma

Met onderstaande links kun je twee diploma's in je eigen Canva als template openenen en zelf bewerken.

Diploma 1
Diploma 2

Heb je geen Canva? Laat je dan inspireren door deze afbeeldingen: .

 

Tien ideeën voor werken aan communicatieve vaardigheden bij thema feest

Zorg voor beurtwisseling zodat het kind steeds het goede voorbeeld krijgt.

 • Vragen naar de naam van iets: ingepakte cadeautjes in verschillende vormen en formaten.
 • Vertellen wat je wil: d.m.v. verlanglijstje maken voor Sinterklaas.
 • Vragen wat de ander wil: vader/moeder (of Sint) vragen wat de ander wil voor zijn/haar verjaardag of Sinterklaas.
 • Vragen om herhaling: rollenspel Sint en Piet: Sint hoort niet zo goed wat Piet of de kinderen zeggen en vraagt om herhaling.
 • Antwoord geven op een vraag: Sinterklaas stelt vragen aan de kinderen en de kinderen moeten antwoord geven.
 • Vragen om informatie: Sinterklaas stelt vragen aan de kinderen over thuis, hobby, school.
 • Overleggen: Samen de kamer versieren omdat iemand jarig is.
 • Een grapje maken: Piet maakt grapjes met kinderen.
 • Bij het onderwerp blijven: een gesprekje voeren over de verjaardag/Sinterklaas (met als reminder een foto of tekening van het feest op tafel).
 • Een gesprekje beginnen: a.d.h.v. een foto of voorwerp vertelt het kind wat het heeft gekregen voor zijn/haar verjaardag of Sinterklaas.

Taaldenkgesprek cadeautje inpakken

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Proefje Ballonnen

 

Foto's voor een goed gesprek

In mijn blogs heb ik het al een aantal keren gehad over hoe ik gekke of bijzondere situaties in het dagelijkse leven altijd gelijk even vastleg om in mijn behandelingen over te praten met kinderen.

Bij elk nieuw thema zal ik een aantal van deze plaatjes of filmpjes delen. Hier krijg je ze geheid mee aan het denken én praten! Met het audiofragment boven de foto hoor je de vragen  die ik erbij stel.

Dit kwam ik onderweg tegen...

 

Prentenboeken

Geen Stille Nacht

De herbergier zit hier dus echt niet op te wachten hè, al die mensen aan de deur. Hij is het zat, totdat.... Dit boekje is niet meer te koop en wel erg leuk om voor te lezen, Op internet is het nog wel digitaal te vinden, met deze link kun je een pdf downloaden voor eigen gebruik.

Geen stille nacht | Nicholas Allan | Plateau 2014 (niet leverbaar)

De kleren van Sinterklaas

Anouk weet zeker dat Sinterklaas bij haar komt logeren want ze heeft zijn kleren bij haar thuis gezien. Een prachtig geïllustreerd boek met vrij veel tekst geschikt voor taaldenkgesprekjes en woordenschatuitbreiding. Geschikt voor oudste kleuters maar ook voor nóg wat oudere kinderen, die het geheim van Sinterklaas al kennen.

De kleren van Sinterklaas | Paul Biegel | Lemniscaat 2008

Meer prentenboeken bij het thema Feest

...

Mmm…. Een taart!  Susanne Strasser

Een vrolijk prentenboek over een beer die een taart ziet. Maar die taart is boven en Beer is beneden. Hoewel hij hulp krijgt van andere dieren dreigt de taart aan zijn neus voorbij te gaan. Eenvoudig stapelverhaal voor jonge kinderen en kinderen met een laag taalniveau.

Ssst! De tijger slaapt. Britta Teckentrup

De tijger is in diepe slaap, maar ze ligt wel heel erg in de weg. Hoe kunnen de dieren erlangs zonder dat ze de tijger wakker maken? Dat wordt spannend! Een leuk prentenboek voor peuters en kleuters om interactief voor te lezen. Ook heel geschikt om uit te spelen.

Kikker en een heel bijzondere dag. Max Velthuijs

Kikker heeft gehoord dat het vandaag een heel bijzondere dag is. Maar wat er zo bijzonder aan is weet hij niet. Van zijn vrienden wordt hij ook niet veel wijzer. Wat is er aan de hand?
Prentenboek voor kleuters met verschillende emoties. Boeken van Kikker lenen zich ook voor uitbreiden woordenschat en begrijpen en (na)vertellen van verhalen. In de snuffelhoek vind je taaldenkvragen bij dit boek.

Agent en Boef en het boefvangfeest. Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

Agent is jarig en krijgt van Boef een cadeautje maar er zit een addertje onder het gras.
Een grappig verhaal voor jongens en meisjes. Lokt uit tot communicatieve functies “aandacht vestigen” en “iemand waarschuwen”

Kleine ezel en jarige Jakkie. Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen

Kleine ezel mag op de verjaardag van zijn vriend Jakkie komen. Samen met zijn moeder koopt hij een prachtige rode vlieger. Kleine ezel vindt m zelf zo mooi. Eigenlijk zonde om m aan Jakkie te geven...
Herkenbaar verhaal voor kleuters. Bij dit boek kun je ook heel goed (wat moeilijkere) taaldenkvragen stellen zoals: Waarom gaat kleine ezel bloemen plukken?

Boeken over Sinterklaas

Helaas kunnen sommige boeken met zwarte pieten echt niet meer maar gelukkig zijn er ook weer nieuwe prentenboeken verschenen. Ik noem er hieronder een paar.

Boer Boris-Een paard voor Sinterklaas. Ted van Lieshout en Philip Hopman

Knol, het paard van Boer Boris mag Sinterklaas gaan helpen omdat Schimmel gevallen is. Knol voelt zich zeer vereerd maar wat als je hoogtevrees blijkt te hebben?

Het huis van Sinterklaas. Naomi Tieman en Marieke Nelissen

Sinterklaas en de Pieten varen met de stoomboot naar Nederland. Maar wat doen de kleine Pietjes die nog niet mee op reis mogen dan eigenlijk? Die passen op het huis van Sinterklaas!
Een grappig prentenboek op rijm waarin de Pietjes allerlei kattenkwaad uithalen omdat er toch niet niemand op hen past. Dit lokt zeker uit tot vertellen!

Schimmel is ziek. Bette Westra en Annemarie van Haeringen

In dit boek komen wel zwarte pieten voor maar wat mij betreft niet storend en ik vind het boek te leuk om niet te gebruiken.

Sinterklaas is een snoeperd.  Kim-Lian van der Meij

Sinterklaas kan de verleiding niet weerstaan. Hij eet zijn buik rond met pepernoten, marsepein en chocoladeletters. Maar dan wordt Sinterklaas te dik. De Pieten bedenken een plan om Sinterklaas af te laten vallen. Dit boek is online gratis beschikbaar.

Spel van de maand

het communikaartspel

Omdat bij het thema Feest er extra aandacht is voor de Pragmatiek, staat het Communikaartspel centraal. Ik heb dit spel ontwikkeld m.n. voor kinderen die extra oefening nodig hebben bij het toepassen van communicatieve functies en conversatievaardigheden. Je vindt een download van een aantal vragen en opdrachten die met het thema feest te maken hebben. Mocht je het spel nog niet hebben dan kun je de kaartjes ook los gebruiken.

het communikaartspel

Het Communikaartspel is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het spel bevat 60 kaartjes met opdrachten. De opdrachten zijn verdeeld in vier categorieën: Vertellen, vragen stellen, gesprekjes voeren en non-verbale communicatie en luistervaardigheden. Door het uitvoeren van de opdrachten verzamelen de deelnemers punten en oefenen ze spelenderwijs communicatieve vaardigheden zoals:

 • nemen van spreekinitiatief
 • stellen van vragen
 • voeren van een gesprekje.
 • communicatieve functies zoals vragen om informatie, overleggen, vragen om uitleg

De opdrachten variëren in moeilijkheidsgraad en het is raadzaam om van te voren een aantal vragen te selecteren die bij het niveau van het kind passen. Je kunt er ook voor kiezen om één categorie te oefenen in je behandeling. Bij het spel zitten duidelijke spelregels maar voel je vrij om de regels aan te passen aan je eigen situatie of je eigen doelen.

Hier vind je nog veel meer informatie.

Extra kaarten voor het Communikaartspel bij het thema Feest om te downloaden
Speciaal voor het thema Feest hebben we 15 nieuwe opdrachten gemaakt. Je kunt die bij het Communikaartspel gebruiken maar je kunt ze ook los gebruiken. Print de kaartjes op stevig papier en knip ze uit. Leg ze op een gedekte stapel. Pak om de beurt een kaartje voer de opdracht die erop staat uit. Het levert vast mooie gesprekjes op!

Download hier de 15 extra kaarten voor het Communikaartspel. 

Tekenen met Nelleke

Feestvarken wil feest!

Het feestvarken heeft zin in een feestje. Teken lekker mee, het varkentje komt een heel aantal keer voorbij dus die heb je straks in je vingers. Verder tekenen we taarten, slingers, cadeautjes en natuurlijk een heel rijtje acties en werkwoorden die bij ons thema passen. Pak ook je kleurkrijtjes erbij, een beetje kleur maakt je tekening een stuk feestelijker!

 

Ons feestvarken en hoe hij feesten viert: teken mee met de clips hieronder.

Feestvarken

Slingers en ballonnen

Verlangen naar taart

Cadeau krijgen

Cadeau uitpakken

Inpakken en geven

Trakteren

Uitnodigen

Meezingen

Sint Maartenbonus: teken dit kindje met lampion

Is de Sint weer in het land?

Speciaal voor alle heerlijke avonden vijf bonustutorials van Nelleke. Teken een basissint en piet, Sint met een feesthoedje, Piet die het dak opklimt, Piet en Strooipiet die kunstjes doen en Sint die met zijn paard op het dak rijdt, van een flat want dat is veiliger.

Inventief behandelen met Anja

Als je slingers ophangt is het altijd feest

Inspirerende behandelideeën van Anja, met originele materialen en handige voorbereidingstips.

Anja deelt behandelideeën met verjaardag vieren en kijkt alvast vooruit naar Sinterklaas en kerst. En er zijn nog wat verrassingen.

Behandelfragment kind van 5 met TOS

Behandelfragment kind 3 jaar, nauwelijks sprekend

Voor het cliëntje van 3 dat nauwelijks spreekt, heb ik woorden geselecteerd uit het boek “Taaltherapie voor kinderen met taalontwikkelingsstoornissen” van Leen van den Dungen (2007) Deze woorden staan op de website van uitgeverij Coutinho.

Woordenlijst Feest

Bij dit thema kun je deze woorden gebruiken:
Uit de BAK (Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters):

Groep 1

verjaardag
jarig
verjaardag verjaardagsfeest
jarige job
feest
vieren
hoera
feesthoed
versieren
versiering
slinger
ballon
blazen
pakje
uitpakken
inpakken cadeau
krijgen
verrassing
bedankt!
uitdelen
pakken

taart
kaars / kaarsje aansteken branden
uitblazen

kerst
Kerstmis
kerstfeest
kerstboom
kerstbal
kerstman
kerstliedje
kerstklok
kribbe
engel
baby
geboren
herder

Sinterklaas
Sint / Sinterklaas
vijf december sinterklaasfeest
sinterklaasliedje

staf
mijter
pepernoot
strooien
Piet
stoomboot

Groep 2

Feest vieren
bellen blazen
bijzonder
boffen
carnaval
dansje
divali
een feest geven
feest vieren
feestdag
feestjurk
feliciteren
hartelijk
hartstikke
kerstkaart

Koninginnedag
moederdag
nieuwjaar
offerfeest
opblijven
oud & nieuw
pret
ramadan
suikerfeest
surprise
tekenfilm
trakteren
uitnodiging
verrassen
welkom
wens
wensen
zalig
zichzelf
zoen
zoenen

NB: Voor oudere kinderen kun je woorden uit de Woordenlijst Amsterdamse Kinderen halen.

De Feestdoos en het verjaardagsscript met Dikkie Dik

We hebben een goed gevulde verjaardagsdoos op de praktijk. Het is erg handig om themadozen te maken waar je in 1 keer alles bij de hand hebt. Zelfs als je dan sommige dingen dubbel moet kopen, alles bij elkaar zoeken vind ik zonde van de tijd. Die besteed ik liever aan slingers ophangen!

((

(foto's uit het artikel van Ellen Burger - Taaltherapie volgens scripts)

Feest

Anja en Nelleke maken er een feestje van

De drukste feestmaand is natuurlijk december met alle feestdagen. Om voor ons en voor de kinderen nog even de rust te bewaren, beginnen we met Feest Algemeen. Daarna volgt Sinterklaas en kerst. In dit thema extra aandacht voor de pragmatiek. In de snuffelhoek staan diverse feestelijke ideeën en extra inspiratie in de Sinterklaas- en kerstperiode.

Heel veel plezier en maak er je eigen feestje van!

Hartelijke groet, Anja en Nelleke

Inventief behandelen met Anja

Anja deelt een aantal geheimen van haar voorbereiding: onmisbare achtergrondliteratuur, originele materialen en bronnen voor behandeldoelen. Om gelijk toe te passen in je behandelingen.

Tekenen met Nelleke

Teken je eigen feestje! Koud, donker als je uit je bed moet komen… dat is wel weer even wennen. Maar gelukkig zit deze tijd ook stampvol met allerlei feesten. Teken je eigen feest tevoorschijn, met cadeautjes, slingers maar ook woorden als ‘verlangen’ en ‘ontvangen’ en inpakken’ komen voorbij!

Spel van de maand

Omdat er deze maand extra aandacht is voor de Pragmatiek, staat het Communikaartspel centraal. Anja heeft dit spel ontwikkeld m.n. voor kinderen die extra oefening nodig hebben bij het toepassen van communicatieve functies en conversatievaardigheden. Speciaal voor het thema feest heeft zij 15 nieuwe opdrachtkaartjes gemaakt die je kunt downloaden.

Prentenboeken

Je hebt vast al veel leuke prentenboeken bij dit thema. Anja leest een origineel boek over Sinterklaas voor en de taaldenkvragen kun je weer downloaden. En er is een lijst met tips voor nog meer prentenboeken bij het thema.

Snuffelhoek

Hier vind je diverse content rond het thema, extra behandelfragmenten, materialen om zelf te gebruiken. Als we niet weten waar het bij past, dan past het altijd nog in de snuffelhoek.

Leesvoer

Deze maand een artikel over pragmatiek bij kinderen, vaak nog het ondergeschoven kindje binnen de logopedie. Het artikel beschrijft de verschillende aspecten binnen de Pragmatiek en de mijlpalen. De eerdere blog van Ellen Burger past ook goed bij het thema feest, daarom delen we die nog een keer.