Inventief behandelen met Anja

Smakelijke behandelideeën over eten en drinken

Inspirerende behandelideeën van Anja, met originele materialen en handige voorbereidingstips.

Lekker makkelijk en smakelijk thema. Er zijn 1001 ideeën en ik moest me dan ook inhouden om niet mijn hele voorraadkast leeg te schudden hier. Maar elk idee dat ik hier deel is met een beetje fantasie weer om te bouwen naar een eigen idee. De kinderen vinden samen kokkerellen heel leuk, in de keuken of in het speelgoedkeukentje.

Behandelfragment Piza maken

Behandelfragment Restaurantje spelen

Koken in je behandeling

Je hebt niet heel veel nodig om in je behandeling aan de slag te gaan met een eenvoudige kookactiviteit zoals appelmoes maken. Ik heb een elektrisch kookplaatje, een pannetje en wat attributen zoals een lepel om te roeren.

themakist met etenswaren

Alles wat ik nodig heb bij dit thema heb ik verzameld in mijn themakist. Het is een bonte verzameling van verschillende materialen, gekocht op vrijmarkten en in speelgoedwinkels.

Woordenlijst Eten en drinken

Bij dit thema kun je deze woorden gebruiken:
Uit de BAK (Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters):

groep 1
honger (hebben)
kauwen
het is op
het bord
de schotel
de kom
de lepel
tafel dekken
de pindakaas
de worst
de hagelslag
het avondeten
de soep
de pannenkoek
het gehakt
de vis
ruiken
proeven
de rijst
de pizza
de aardappel
de kroket
de mayonaise
de groente
de sla
de wortel
de spinazie
de boon
dorst
de slok
schudden
morsen
het sap
lusten
zin hebben in
lekker <-> vies
zoet
zout
zuur
snijden
mengen
knoeien
groep 2
aflikken
afsnijden
de ananas
de appeltaart
de barbecue
de bes
het beschuitje
het bestek
de bietjes
de brok
de champignon
etenstijd
de fruitschaal
het gebak
gulzig
hongerig
de jam
knabbelen

Uit taaltherapie voor kinderen met taalontwikkelingsstoornissen (Leen van den Dungen)
Tot 2;6 jaar

drinken
eten
happen
de appel
het koekje
de banaan
het broodje
het ei
het ijsje
de kaas
de melk
de pap
het snoepje
de thee
de worst
koken
opeten
het bord
de keuken
het mes
de pan
de vork
roeren
de koelkast
de hagelslag
de aardbeien
de kiwi
de limonade
de suiker
de wortels
de yoghurt

Themakastje

In de wachtruimte van onze praktijk hangt een vitrinekastje van de Ikea. Regelmatig maken we daar een nieuwe uitstalling in bij een thema. Dit is ons themakastje Ziekenhuis. Kinderen vinden het prachtig, hebben hier met hun ouders al een leuk gesprekje over en daar kan ik mooi op aanhaken.

Bij het nieuwe thema ook weer een nieuw thema in ons kijkkastje. De kinderen vinden het altijd leuk om weer wat nieuws te zien en het lokt uit te praten. De kinderen weten intussen ook: Er is altijd een probleem of iets wat niet klopt.

Spel van de maand


Berenhonger van Haba

Deze keer een spel dat al met hele kleintjes kan worden gespeeld. De beer heeft reuzenhonger. Gelukkig zijn er allemaal hapjes voor hem. Gooi om de beurt met de dobbelsteen en kijk wat de beer gaat eten.

Dit spel is voor diverse logopedische doelen te gebruiken en kinderen vinden het vaak heel leuk! Ik speel trouwens een spel vrijwel nooit volgens de spelregels dus verander ook gerust de regels of laat de regels helemaal weg.

(Tip: op Marktplaats vind je dit spel regelmatig)

 

 

 

Logopedische doelen bij dit spel:

  • Tweewoorduiting OndW: Beer eten. Om de beurt de beer een hap geven
  • Metafonologische oefening: Maak een 2e beer (kleurenkopie maken en op karton plakken). Het kind moet goed luisteren welk geluidje of welke klank hij hoort (zie foto)
  • Hodson en Päden: produktiewoord Hap
  • Stimuleren imitatie om de beurt de beer een hap geven ‘Hap”
  • Driewoordzin OndWVC of HwwZ: bijv. Beer wil wortel. De een vertelt wat de beer wil eten en de ander stopt dat vervolgens in beer zijn mond. Daarna wisselen van beurt.

Prentenboeken

Een voor jou, twee voor mij

Eén voor jou, twee voor mij | Jörg Mühle | Gottmer 2019

Wat een geweldig boek heb ik gevonden voor bij het thema eten. Het gaat over eten en het gaat over een heel belangrijk thema: delen. Dit verhaal leent zich er natuurlijk voor om voor te lezen. Maar ook om mooie gesprekjes te voeren, over samen delen met je broers en zussen of met vriendjes of vriendinnetjes. Daag de kinderen uit om mee te denken over oplossingen. Veel plezier!

Meer prentenboeken bij het thema eten

Het koekje van Max. Barbro Lindgren en Eva Eriksson

Max heeft een koekje maar de hond heeft daar ook belangstelling voor en pakt het koekje af. Max trekt aan zijn oor maar dan vindt de hond niet leuk en hij begint te grommen. Gelukkig is mama er ook nog.
Deze prentenboekjes voor heel jonge kinderen zijn echt super. Het is een echt verhaal waar de plaatjes voor zich spreken. De tekst is vaak in twee- en driewoordzinnen.
Het is zo jammer dat deze boekjes niet meer uitgegeven worden! Je vindt ze nog wel tweedehands of in de bieb.

Een taart voor kleine beer. Max Velthuijs

Varkentje is een taart aan het bakken omdat kleine Beer jarig is. Natuurlijk moeten Haas en eend de taart eerst proeven. Dan komt Beertje eraan. Hij is heel verrast dat Varkentje een taart voor hem heeft gebakken.
Achter in boek staat het recept voor de chocoladetaart. Een vrij eenvoudig verhaal voor jonge kinderen.

Neushoorns eten geen pannenkoeken. Anna Kemp en SaraOgilvie

De ouders van Maartje hebben het altijd veel te druk. Ze luisteren nooit naar haar. Als Maartje op een dag vertelt dat er een grote paarse neushoorn binnen is komen lopen die een grote hap van haar pannenkoek heeft genomen, luisteren ze weer niet haar haar. Tot ze op een dag horen dat er een grote paarse neushoorn uit de dierentuin is verdwenen. Grappig verhaal wat uitlokt tot vertellen.

Boer Boris gaat naar oma. Ted van Lieshout

Boer Boris heeft met zijn zusje Sam en broertje Berend appels, peren en pruimen geoogst. Maar wat moet je met al dat fruit? Boer Boris heeft een goed idee: “We gaan ermee naar oma in Den Haag”. Ze gaan met de trein naar den Haag. En oma weet wel raad met al dat fruit hoor!

Ik zou wel een kindje lusten. Sylviane Donnio Dorothée de Monfreid

Kleine krokodil wil opeens geen bananen meer eten want hij wil een kindje. Papa en mama proberen allerlei bij kleine Krokodil naar binnen te krijgen maar Kleine Krokodil blijft volhouden dat hij een kindje wil eten. Bij het thema Dieren stond dit prentenboek centraal. In de snuffelhoek vind je taaldenkvragen bij dit boek.

Eten met Fien en Milo. Pauline Oud

Grappig verhaal voor kinderen vanaf ca 2 jaar. Fien en Milo gaan samen buiten eten. In de tuin staat een tafel. Die moet nog gedekt worden. Fien en Milo pakken de spullen die ze daarvoor nodig hebben . Daarna kiezen ze fruit, brood en groenten. Alle spullen gaan in de kar. Maar waar is het eten gebleven als ze de tafel willen dekken?

Snuffelhoek

snuffelhoek

Van alles om te gebruiken in je behandelingen of om je te inspireren en je eigen versie te maken.

Taaldenkvragen bij Ik zou wel een kindje lusten

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

drie denkgesprekjes met eten

Ik deel deze keer drie uitgewerkte denkgesprekjes. Klik op de afbeelding voor een pdf om te downloaden of af te drukken.

Koken met kinderen

Dit kookboek is met name geschikt voor iets oudere kinderen. Kopieer een recept, bijvoorbeeld het recept van de pastasoep en laat kinderen het thuis lezen. Kinderen met leesmotivatieproblemen vinden een recept lezen vaak wel leuk. In de behandeling kun je vervolgens de soep maken en kinderen de regie geven.

Hierboven vind je ook een denkgesprek Groentesoep met pasta maken.

 

Foto's voor een goed gesprek

In mijn blogs heb ik het al een aantal keren gehad over hoe ik gekke of bijzondere situaties in het dagelijkse leven altijd gelijk even vastleg om in mijn behandelingen over te praten met kinderen.

Bij elk nieuw thema zal ik een aantal van deze plaatjes of filmpjes delen. Hier krijg je ze geheid mee aan het denken én praten! Met het audiofragment boven de foto hoor je de vragen  die ik erbij stel.

Dit kwam ik onderweg tegen...

Taal uitlokken met een zoekplaat

Zoekplaten lenen zich heel erg voor leuke gesprekjes en om taal uit te lokken. Zeker als er ook een probleem is of als er kleine verrassingen in zitten. Bij dit thema heb ik een grappige plaat gevonden van Jan van Haasteren, die van die onmogelijke puzzels.

Vertel om de beurt iets wat gek is, je gaat steeds meer zien. En kinderen hebben hier helemaal een goed oog voor.

gebarenliedje Smakelijk eten

Gebarenliedje Ik zag twee beren

Leesvoer

Taal stimuleren met gesprekken

Ik deel twee artikelen met je over het stimuleren van taal door gesprekken. Het artikel van Duurzaam onderwijs is zeer lezenswaardig door het onderzoek van Hadley, Newman & Mock waar aan gerefereerd wordt. In het artikel staan 8 principes en de belofte 'Leidsters die deze 8 principes geïntegreerd toepassen, brengen de meest intensieve taalstimuleringspraktijk tot leven die er bestaat.'

Het artikel uit het tijdschrift Taal gaat specifiek over gesprekken met nieuwkomers. Taaldenkgesprekken werken in theorie, maar werkt het ook in de praktijk? In het artikel lees je waar de samenwerking tussenResi Damhuis als expert op het gebied van taal leren in interactie en Hanna Kuijs als nieuwkomers- leerkracht en onderwijskundige toe leidde.

Damhuis, R., & Kuijs, H. (2020). Taaldenkgesprekken met nieuwkomers: Hoe help je leerkrachten uitdagende leermomenten te creëren. Tijdschrift Taal, jaargang 10, nr 16.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Krisvandenbranden. (2020, 1 juni). Taalstimulerende gesprekken voeren met jonge kinderen: hoe doe je dat? DUURZAAM ONDERWIJS.

(klik hieronder op de afbeelding om naar de website van Duurzaam onderwijs te gaan voor het volledige artikel)

Tekenen met Nelleke

Freek heeft honger

We plunderen de keuken en tekenen alles wat los en vast zit! Dus ga in de buurt van je keukenkastjes zitten, pak een grote stapel papier en een stift. Vergeet niet een snack voor jezelf neer te leggen want van het tekenen van al dat eten wordt je hongerig!

Teken mee met de clips hieronder.

Honger

Bord

Zin in... pannenkoeken

Het is op

Freek ruikt taart

Verpakkingen

Servies

Bestek

Fruit en hamburger

Groenten en snoep

Kauwen, slikken en zuur

Tevreden uitbuiken

Eten en drinken

Gaan met die banaan 

We plunderen de logopedische voorraadkast en maken er een smakelijk thema van. Zet je doos met etenswaren, een pan en een (speelgoed)fornuis klaar en werk aan je logopedische doelen. We delen een leuk spel, mooie prentenboeken, twee artikelen en veel fijne tekentutorials over Freek die honger heeft.

Smakelijk!

Hartelijke groet, Anja en Nelleke

Inventief behandelen met Anja

Anja deelt een aantal geheimen van haar voorbereiding: onmisbare achtergrondliteratuur, originele materialen en bronnen voor behandeldoelen. Om gelijk toe te passen in je behandelingen.

Tekenen met Nelleke

Freek heeft honger. Hij hoopt op pannenkoeken, maar jammer genoeg zijn die al op… Dan maar op zoek naar iets anders. Behalve Freek tekenen we ook kommetjes, bekers, kopjes vorken, messen en ook een paar handelingen en emoties.

Spel van de maand

Bij dit thema een spel voor hele kleine cliëntjes. Ik gebruik het voor heel uiteenlopende logopedische doelen.

Prentenboeken

Het prentenboek bij dit thema gaat niet alleen over eten maar ook over delen. Beer en Wezel delen dit leuke avontuur en je krijgt mijn taaldenkvragen er weer bij. Je vindt nog 6 andere leuke boeken bij het thema Eten en drinken.

Snuffelhoek

Hier vind je diverse content rond het thema, extra behandelfragmenten, materialen om zelf te gebruiken. Als we niet weten waar het bij past, dan past het altijd nog in de snuffelhoek.

Leesvoer

Bij dit thema hoort natuurlijk een artikel over taaldenkgesprekken. Ik kon niet kiezen en daarom deze keer twee artikelen. Een over taaldenkgesprekken met nieuwkomers en een over taalstimulerende gesprekken voeren met jonge kinderen.