Inventief behandelen met Anja

Een beestenbende in je behandelkamer

Inspirerende behandelideeën van Anja, met originele materialen en handige voorbereidingstips.

Samen de hond uitlaten voor woordenschat en taaldenken over wat je nodig hebt om gevaarlijke dieren veilig te kunnen bekijken in de dierentuin.

Behandelfragment hond uitlaten

Behandelfragment dierentuin

Woordenlijst Dierentuin

Bij dit thema kun je deze woorden gebruiken:
Uit de BAK (Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters):

Groep 1 en 2

de giraf
de tijger
de krokodil
de leeuw
de aap
de olifant
de slang
de zegra
de papagaai
de beer
de ijsbeer
de schildpad
aaien
bijten
de bek
gevaarlijk
het vlees
de dierentuin
het hok
de kooi
op slot

zwaar
eng
door elkaar
de dolfijn
de gorilla
de haai
de kangoeroe
de neushoorn
de pinguïn
de zeehond
de huid
de snoet
de vacht
de vin
de keutel
het aquarium
de tralie
de rots
wild (woest)
schattig
veilig
hongerig
Uit taaltherapie voor kinderen met taalontwikkelingsstoornissen (Leen van den Dungen)
Tot 2;6 jaar

de aap
de beer
de leeuw
de olifant
lief
stout
vies
poepen
de staart
bijten
zwemmen
groot
klein
wakker
de giraf
de papegaai

 

Woordenlijstje behandelfragment Hond uitlaten

Uitspelen ik zou wel een kindje lusten

Ik speel vaak het boek Ik zou wel een kindje lusten (het prentenboek van de maand) uit met de kinderen. Daarvoor heb ik o.a. bananen, een paar door mijzelf getekende krokodillen (leer je bij de livesessie tekenen) en een chocoladetaartje.

 

Spel van de maand


Concept kids

Dit is een spel voor wat oudere kinderen. Op het spel staat vanaf 4 jaar maar mijn ervaring is dat het voor ‘onze’ kinderen van 4 jaar nog moeilijk is. Het gaat erom dieren zo goed mogelijk te omschrijven zodat de anderen het kunnen raden. Je kunt dit spel met z’n tweeën spelen maar ook met een groepje waarbij 1 persoon moet ‘omschrijven’ en het groepje met elkaar moet overleggen en raden.

Het spel bevat eenvoudige, bekende dieren zoals koe, schaap, olifant etc. maar ook wat minder voorkomende en onbekendere dieren. Op het spelbord kan onder andere aangegeven worden welke kleur het dier heeft, waar het woont, wat het eet en hoe het eruit ziet.

Logopedische doelen waaraan je met dit spel werkt:

  • Woordenschat: er staan ook wat minder bekende woorden waar je met het kind over kunt praten. Bijvoorbeeld over waar hij woont en hoe hij eruit ziet. Je kunt ook met het kind categoriseren: Waar hoort het kind bij? Wilde dieren, boerderijdieren, insecten etc.
  • Omschrijven: Voor wat oudere kinderen is omschrijven een belangrijke schoolse vaardigheid. Met dit spel kun je dat oefenen.
  • Zinsbouw: VC bijzin: Steeds vertellen: Het is een dier dat kan zwemmen of Het is een dier dat op de boerderij woont en heel groot is.

Prentenboeken

Ik zou wel een kindje lusten

Kijk maar eens in je boekenkast op de praktijk dan zul je zien dat heel veel boeken over dieren gaan. En wat zijn er ook veel leuke nieuwe prentenboeken bij gekomen!
Bij dit thema kies ik voor het geweldige boek “Ik zou wel een kindje lusten”.

Kijk ook even in de snuffelhoek, daar vind je o.a. een tekentutorial voor het tekenen van Kleine krokodil.

Ik zou wel een kindje lusten | Sylviane Donnio | Gottmer 2018

Meer prentenboeken bij het thema Dieren

Wat zijn er ongelooflijk veel prentenboeken waarin dieren de hoofdrol spelen! 

Ik heb er 5 uitgekozen waar ik zelf met veel plezier mee werk in mijn praktijk. Maar er zijn uiteraard nog zoveel andere leuke boeken. Laat als je het leuk vindt op Pitstop een berichtje achter wat jouw favoriete prentenboek over dieren is.

Slaap lekker aap. Peggy Rathmann

Humoristisch verhaal met weinig woorden, maar met prachtige prenten. De oppasser sluit de dierentuin, maar de aap bevrijdt allerlei dieren om net zo zacht als de oppasser te kunnen slapen. Boek is geschikt voor jonge kinderen en leent zich uitstekend voor uitspelen met concrete voorwerpen.

Handje? Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp

Grappig prentenboek over Anna die naar de apen wil maar haar vader wil niet. Hoe komt Anna toch waar ze wil komen? Dit boek leent zich heel goed voor (taaldenk)gesprekjes. Er is veel op de platen te zien wat uitlokt tot vertellen.

Plons Martin Waddell en Jill Barton

Een echte klassieker inmiddels. Varken Floor heeft het zo warm. Ze is jaloers op de eenden en zwanen die lekker in het koele water zwemmen. Maar varkens zwemmen niet. Of toch..?
Leuk boek voor jonge kinderen en heel leuk om uit te spelen.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Werner Holzwarth Wolf Erlbruch

Een overbekend boek waarin veel dieren voorkomen. De bijziende mol moet weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Leuk dat er naast de overbekende boerderijdieren ook een mol en strontvliegen in het verhaal voorkomen. Leuk om te gebruiken als je je het woordje poep of kak oefent met kinderen.

Mama kwijt. Chris Haughton

Een kleine uit valt uit het nest en is zijn mama kwijt. Gelukkig is de uil niet alleen en helpt een eekhoorn hem om zijn mama weer te vinden. Leuk boek met een eenvoudige verhaallijn. Geschikt voor jonge kinderen.

Snuffelhoek

snuffelhoek

Van alles om te gebruiken in je behandelingen of om je te inspireren en je eigen versie te maken.

Filmpje Pingu

Ik ben groot fan van Pingu. Deze grappige filmpjes zonder gesproken tekst maar met een heel duidelijke plot zijn heel geschikt om het taaldenken te stimuleren. Vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld: Wat zou Pingu nu zeggen? Hoe zou hij zich voelen? Hoe zou het nu verder gaan?
Pingu is heel goed zelf te tekenen. Als je er tekstballonnetjes bij tekent maak je zo je eigen stripverhaal.

tekentutorials bij Ik zou wel een kindje lusten

Wat is het handig en leuk om bij het prentenboek van de maand te kunnen tekenen. Nelleke tekent een chocoladetaart voor kleine krokodil die niet wil eten en natuurlijk laat ze ook zien hoe je kleine krokodil tekent.

Ik zou wel een kindje lusten voor thuis

Een tijdje geleden heb ik het boek Ik zou wel een kindje lusten interactief voorgelezen en het filmpje speciaal voor ouders ge-edit, met pauzeknop erbij waar ouders hem kunnen stilzetten om het kind te laten vertellen.

Ik deel hier het filmpje hier ter inspiratie, je mag hem ook zelf delen met ouders.

App video touch - Dieren

Een app met prachtige filmpjes voor jonge kinderen. Kinderen zien niet alleen een plaatje van een dier maar zien het dier bewegen, eten en in zijn natuurlijke omgeving. Per dier zijn er een paar verschillende filmpjes. Het onderdeel boerderijdieren is gratis, andere kun je bijkopen.

Logopedische doelen waar ik deze app voor gebruik:
Communicatieve functie: kind geeft aan wat het wil d.m.v. aanwijzen of zeggen
Zinsbouw: tweewoordzinnetjes maken (OndW, OndB: paard eten, paard lopen, varken liggen, varken vies etc.
Woordenschat
Uitlokken tot taal

Download in de App Store

Download in Google Play Store

twee vrolijke dierenliedjes

Foto's voor een goed gesprek

In mijn blogs heb ik het al een aantal keren gehad over hoe ik gekke of bijzondere situaties in het dagelijkse leven altijd gelijk even vastleg om in mijn behandelingen over te praten met kinderen.

Bij elk nieuw thema zal ik een aantal van deze plaatjes of filmpjes delen. Hier krijg je ze geheid mee aan het denken én praten! Met het audiofragment boven de foto hoor je de vragen  die ik erbij stel.

Dit kwam ik onderweg tegen...

 

Taaldenkgesprekjes voeren met behulp van platen uit het boek Nederland

Bij kinderen vanaf een jaar of 6/7 gebruik ik vaak het boek “Nederland” van Charlotte Demantons. Dit boek leent zich uitstekend voor mooie gesprekken. Ik bereid vaak een paar vragen voor maar houd daar ook niet heel strak aan vast. Soms benoemen kinderen iets wat ze op de plaat zien waar je ook weer over kunt doorpraten of filosoferen.

In verband met auteursrecht mogen we de platen uit het boek hier niet delen. Ik geef hieronder bij 1 plaat uit het boek taaldenkvragen, voor de herkenning  zet ik er een kleine foto bij. Ik wens je mooie gesprekken!

Tip: heb je het boek zelf (nog) niet? O.a. op Pinterest zijn de afzonderlijke afbeeldingen terug te vinden.

Taaldenkvragen bij dierentuin en Dolfinarium

  • Waar is dit?
  • Wat kun je allemaal doen in het dierenpark?
  • Wat is het verschil tussen Olifanten en dino’s?
  • (wijs aan stukje achter het leeuwenhok) Waarom lopen hier zebra’s, giraffen en neushoorns bij elkaar en zitten de leeuwen in een apart hok?
  • Als jij hier zou zijn, waar zou je als eerste naar toe gaan?
  • Waarom lopen er een aantal dieren vrij rond (Beer links, gorilla in het midden)?
  • Welke dieren zijn er nog meer behalve dierentuindieren?
  • Wat is het verschil tussen dierentuindieren en boerderijdieren?

 

Leesvoer

Zo boek je woordenwinst

Uit dit artikel blijkt maar weer hoe belangrijk lezen is. Wij hebben in onze praktijk veel leesboekjes op verschillende niveaus die wij uitlenen aan kinderen. In het begin ‘verleid’ ik kinderen om te gaan lezen door ze te belonen met een klein cadeautje of iets lekkers. Uiteraard moeten ze steeds meer lezen om de beloning te krijgen.
De mooiste beloning voor mij is als kinderen zeggen: “Ik vond het een heel leuk boek!”

Artikel Jeugd in school en wereld

Broekhof, K. (2016). Zo boek je woordenwinst! Jeugd in school en wereld, 2016 (april).

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

 

Dieren

Maak van je behandelruimte een beestenbende! 

Dieren zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor leuke behandelingen. En kinderen zijn er gek op. Als ik met dit thema werk gaan kinderen heel gemakkelijk op in het spel of gesprek en daardoor staan ze heel erg open voor het leren van nieuwe woorden of het oefenen van communicatieve vaardigheden.

Teken mee met Nelleke. En kijk eens hoeveel je kunt met het prentenboek van de maand. Laat de hond uit met je cliëntje en vergeet niet op te ruimen.

Hartelijke groet, Anja en Nelleke

Inventief behandelen met Anja

Anja deelt een aantal geheimen van haar voorbereiding: onmisbare achtergrondliteratuur, originele materialen en bronnen voor behandeldoelen. Om gelijk toe te passen in je behandelingen.

Tekenen met Nelleke

Bij dit thema hebben we geen tekentutorials opgenomen maar kon je tijdens een livesessie meetekenen en verzoeknummers doorgeven.  Hier vind je de opname zodat je alsnog op je eigen tempo dieren kunt oefenen.

Spel van de maand

Een spel bij dit thema kiezen was niet eenvoudig. Net als bij boeken zijn er veel spelletjes met dieren. Ik heb deze keer voor een spel gekozen voor iets oudere kinderen en in de snuffelhoek vind je nog een app die ik heel veel gebruik voor jonge kinderen: video touch.

Prentenboeken

Kijk maar eens in je boekenkast op het werk, dan zul je zien dat heel veel boeken over dieren gaan. En wat zijn er ook veel leuke nieuwe prentenboeken bij gekomen! Bij dit thema kies ik voor het geweldige boek “Ik zou wel een kindje lusten”.

Snuffelhoek

Hier vind je diverse content rond het thema, extra behandelfragmenten, materialen om zelf te gebruiken. Als we niet weten waar het bij past, dan past het altijd nog in de snuffelhoek.

Leesvoer

Uit het artikel Zo boek je woordenwinst! van Kees Broekhof blijkt maar weer hoe belangrijk lezen is.