Leesvoer

Taaldenken bij oudere kinderen

Deze maand een artikel over taaldenken bij oudere kinderen. Bij taaldenkgesprekken denk je misschien in eerste instantie aan allerlei activiteiten met kleuters of groep 3 leerlingen. Hierbij is het begrijpen en uitdrukken van de taaldenkrelaties vaak het doel. Bij oudere kinderen kun je ook heel goed taaldenkgesprekken inzetten in allerlei schoolse vakken, waarbij je werkt aan kennisvergroting door middel van taaldenkvragen. Taaldenken is dan dus geen doel maar een middel.

 

 

Artikel Damhuis en Tammes (2018). Werken aan taaldenkgesprekken in W&T Tijdschrift Taal, jaargang  9, nummer 13, p 22-27

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Snuffelhoek

snuffelhoek

Van alles om te gebruiken in je behandelingen of om je te inspireren en je eigen versie te maken.

Inleiding Hodson en Paden met beestjes

Het thema beestjes is zo goed bruikbaar bij de behandelmethodiek Hodson en Paden. Met het volgende materiaal kun je heel veel leuke oefeningen bedenken voor productiewoorden:
Plastic insecten
(bijv. deze), een vangnetje, Play-Doh, prikkertjes of lucifers.
Dit vinden de kinderen echt leuk. Ellen en ik hebben 20 oefeningen bedacht met beestjes in de hoofdrol. Je vindt ze hieronder en kunt ze downloaden om te printen.

Foto's voor een goed gesprek

In mijn blogs heb ik het al een aantal keren gehad over hoe ik gekke of bijzondere situaties in het dagelijkse leven altijd gelijk even vastleg om in mijn behandelingen over te praten met kinderen.

Bij elk nieuw thema zal ik een aantal van deze plaatjes of filmpjes delen. Hier krijg je ze geheid mee aan het denken én praten! Met het audiofragment boven de foto hoor je de vragen  die ik erbij stel.

Dit kwam ik onderweg tegen...

 

Liedjes bij het thema

Liedje Hansje Pansje Kevertje met gebaren

De spin wiedewin uitspelen

taaldenkgesprek insectenhotel

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloadbeestjes

Klik op de afbeelding voor de pdf

 

oefeningen bij downloadbeestjes

  • Speel er memory mee. Je kunt er nu, met hulp van Nelleke zelf ook een paar tekenen. Teken die erbij om nog meer kaartjes te hebben.
  • Omschrijf- en raadoefening: Leg de kaartjes gedekt op tafel en pak om beurten een kaartje en omschrijf het dier volgens een vast stramien:
    • Hoe ziet ie eruit? (hoeveel poten, vleugels kleur etc.)
    • Waar leeft ie? (gras of bomen, bij het water)
    • Wat zijn eigenschappen van het diertje? Bijv. kruipt langzaam, eet luizen, was eerst een rups, etc.

Voor oudere kinderen: app dierenzoeker

Zie je een dier in je huis of tuin en weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de Dierenzoeker. Leuke app voor oudere kinderen. Het mooie is dat je met de kinderen zelf aan de hand van de kenmerken van de beestjes op zoek gaat naar de naam. Vragen waar je onder andere antwoord op moet geven: Waar lijkt ie op? Hoe groot is ie? Hoe ziet zijn kop eruit? Let op: Dit is niet altijd even makkelijk!

Meer informatie en downloadlinks vind je hier.

behandelfragment Dierenzoeker

themakastje beestjes

Het themakastje in onze praktijk is deze maand ook helemaal gevuld met Beestjes

Prentenboeken

Binnen geen spinnen

Beer heeft het goed voor elkaar: Zijn huis is opgeruimd en schoon en hij heeft een knuffelbeertje waar hij goed voor zorgt. Maar op een dag vindt hij iets geks in huis en ontdekt hij een ongenode gast. Beer keert het hele huis om deze rommelige gast te vinden en dan gaat er van alles mis. Maar dan blijkt de spin onverwacht een redder in nood. Een origineel boek over vriendschap waar je mooie gesprekjes over kunt voeren.

Binnen geen spinnen | Jacob Grant | Gottmer 2018

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Meer prentenboeken bij het thema Beestjes

Wat zijn er veel prentenboeken over kleine beestjes! Hieronder noem ik een aantal boeken maar er zijn er veel meer. Dat maakte het best lastig om een prentenboek van de maand te kiezen.

Ik licht een aantal boeken uit van het gigantische aanbod. Allereerst zijn er natuurlijk de boeken van Eric Carle. De boeken gaan over insecten en andere kleine beestjes en hebben vaak een heel eenvoudige verhaallijn en veel herhalingen. En in mijn boekenkast staan nog twee toppers: Was ik maar en Het bijzondere beestjesboek.

Tip: kijk ook eens op YouTube. Veel prentenboeken worden voorgelezen door juffen, voorleesmoeders of -oma’s. Je kunt ook het geluid uitzetten en het verhaal zelf interactief voorlezen. Ook handig om de link naar ouders te sturen zodat het thuis nog eens gelezen kan worden.

Rupsje Nooitgenoeg, het bekendste boek van Eric Carle.

Hierin wordt op een eenvoudige manier de metamorfose van een rups naar een vlinder uitgelegd. Leuk om uit te spelen.

De spin die het te druk had

Een eenvoudig verhaal van een onverstoorbare spin die zich niet afleiden van zijn werk, het maken van een web.

De krekel die niet tsjirpen kon

Een jonge krekel wil graag praten met andere insecten maar als hij met zijn vleugels tegen elkaar wrijft gebeurt er niet. Er is niets te horen. In het boek komt krekel verschillende andere insecten en beestjes tegen zoals een hommel, libelle en mug. Er staat op YouTube een mooie animatie van het verhaal.

 

Was ik maar, Mies van Hout

Alle beestjes dromen ervan om een ander beestje te zijn. De spin wil graag lief en schattig zijn zoals het lieveheersbeestje. Het lieveheersbeestje wil graag sterk zijn als een mier. Het boek gaat over verlangen en emoties. Op de website staan leuke lessuggesties over gesprekken die je naar aanleiding van dit boek kunt hebben met kinderen.

 

Het bijzondere beestjesboek, Yuval Zommer

Een boek met allerlei wetenswaardigheden over beestjes. Prachtig geïllustreerd en veel nuttige en grappig informatie. Voor nieuwsgierige kinderen en om zelf even iets over een bepaald insect op te zoeken.

App van de maand

Obsidentify

Deze keer geen spelapp maar een educatieve app. Met behulp van deze app kun je onderweg foto’s van beesten planten maken en ontdekken welke soort het is. In de app kun je informatie vinden over de soort met foto’s. De foto’s komen ook in je eigen galerij te staan. Ga met je clientje naar buiten en zoek insecten en andere beestjes en maak daar foto’s van met ObsIdentify. Lees samen de informatie en leg zo nodig uit.

Deze app is heel goed bruikbaar voor (iets) oudere kinderen in je behandeling. Elk kind kan tegenwoordig omgaan met een tablet of smartphone en foto’s maken. Gebruik deze app voor uitbreiding van de kennis van de wereld, woordenschatuitbreiding en voor gesprekjes. Zo krijg je ze zeker aan de praat! Oudere kinderen kunnen zelf ook meedoen aan de challenges die in de app zitten.

In de snuffelhoek vind je nog een app voor iets oudere kinderen om de namen van insecten te vinden aan de hand van de kenmerken. Deze app heet Dierenzoeker.

Ik gebruik deze app voor de volgende doelen:

  • Woordenschatuitbreiding: niet alleen de namen maar ook eigenschappen van de beestjes
  • Communicatieve functie: vragen naar de naam. Dit thema triggert echt het vragen naar de naam van het beestje
  • Spreekinitiatief nemen en een gesprekje voeren aan de hand van een foto. Laat een kind thuis foto’s maken van beestjes en spreek af dat hij daar de volgende keer over vertellen

NB: de link naar de YouTubevideo hiernaast kun je naar ouders sturen om te laten zien hoe makkelijk zij ook de app kunnen gebruiken.

Tekenen met Nelleke

Kikker Sam heeft honger, maar welke beestjes vindt hij lekker?

Kikker Sam wordt wakker met honger. Hij gaat op zoek naar geschikte beestjes om te eten. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn als hij dacht. Leg je papier en pen maar weer klaar, we tekenen in vliegende vaart allerlei beestjes, tot Sam uiteindelijk iets vindt waar hij zijn buik mee kan vullen.

 

Kikker Sam en de dieren die hij tegenkomt: teken mee met de clips hieronder.

Kikker Sam

De mier

De wesp

De slak

allerlei beestjes

Spin

Bromvlieg/vliegen

Inventief behandelen met Anja

Beestjes, Beestjes, overal beestjes

Inspirerende behandelideeën van Anja, met originele materialen en handige voorbereidingstips.

Anja geeft een behandelidee met beestjes en herfst en vertelt hoe je ook ouders hierbij betrekt. Beestjes vervelen nooit en kinderen vinden het reuze interessant (en een beetje griezelig).

Behandelfragment

Behandelfragment

Woordenlijst insecten/kriebelbeestjes

Bij dit thema kun je deze woorden gebruiken:
Uit de BAK (Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters):

Groep 1
de vlieg
de spin
de mug
de mier
de vlinder
het lieveheersbeestje
vervelend
kruipen
vliegen
de kop
langzaam
de grond
het gras
het hol
de lucht
vangen

Groep 2
fladderen
het insect
ontsnappen
de rups
het slakkenhuis

het spinnenweb
steken (prikken)
de vleugel
het web
de worm
zoemen
de tor
de mierenhoop
zweven
griezelig
de winterslaap

 

Verzameling beestjes en andere benodigdheden

Ik heb een bakje vol met goed gelijkende namaakinsecten en beestjes (zie snuffelhoek voor een link).

Ook heb ik een schepnet bij de hand en een loepje.

Bij speelgoedwinkels of de Hema koop je een insectenpotje, daar zit een vergrotend deksel op.

Verder maak ik met rood papier en witte stippen een paddenstoel van mijn krukje.

Zo haal ik buiten en de herfst makkelijk naar binnen voor de activiteiten waar ik over vertel.

 

Beestjes

Anja en Nelleke ontdekken bijzondere beestjes

De herfst is aangebroken. Deze keer eens niet het standaardthema herfst maar we zoomen letterlijk en figuurlijk in op beestjes. Nelleke leert ons beestjes tekenen. Anja laat verschillende inventieve behandelideeën zien en in de leeshoek en de snuffelhoek deze maand extra aandacht voor taaldenken bij oudere kinderen.

Heel veel plezier!

Hartelijke groet, Anja en Nelleke

Inventief behandelen met Anja

Anja deelt een aantal geheimen van haar voorbereiding: onmisbare achtergrondliteratuur, originele materialen en bronnen voor behandeldoelen. Om gelijk toe te passen in je behandelingen.

Tekenen met Nelleke

Vlinders, wespen en rupsen, allemaal komen ze voorbij. We tekenen handenvol kriebelbeestjes, en daarbij komt nog een kikker, in verschillende houdingen. Hoe die kikker er tussen past..? Dat mag je zelf ontdekken.

App van de maand

Obsidentify is een educatieve app die niet speciaal voor kinderen is ontwikkeld maar voor natuuronderzoek, om te ontdekken welke dieren en planten er in jouw omgeving te vinden zijn.
Deze app is ook heel goed bruikbaar voor (iets) oudere kinderen in je behandeling.

Prentenboeken

Deze maand, hoe kan het ook anders een prentenboek over spinnen. Bij het thema beestjes mag deze echt niet ontbreken. Anja leest het prentenboek interactief voor met taaldenkvragen. Download de taaldenkvragen om ook zelf te gebruiken in je behandeling.

Snuffelhoek

Hier vind je diverse content rond het thema, extra behandelfragmenten, materialen om zelf te gebruiken. Als we niet weten waar het bij past, dan past het altijd nog in de snuffelhoek.

Leesvoer

Deze maand een artikel over hoe je taaldenkgesprekken kunt inzetten bij oudere kinderen. Een artikel geschreven voor (aankomende) leerkrachten maar zeker ook heel goed bruikbaar in de logopedische setting. Veel leesplezier!