Drie behandelideeën met pepernoten

door Anja Scheffer

WIE ZOET IS KRIJGT LEKKERS...

Het is weer zover! Sinterklaas is weer in ons land. Hoog tijd om je Sinterklaasoefeningen weer van zolder te halen. Ik schreef al eerder over mijn inspiratie voor Sinterklaasoefeningen, bijvoorbeeld over doelgericht behandelen of over taaldenkgesprekjes rond de Sint.
Hieronder deel ik drie tips voor het gebruik van pepernoten in je behandeling.

Drie behandelideeën met pepernoten

Ik heb sinds vorige week een zak pepernoten in mijn la liggen. Voor mij een goede oefening in zelfbeheersing ;-). Je kunt de pepernoten natuurlijk gebruiken als beloningsmateriaal tijdens drillen (voor elke correcte productie krijgt het kind een pepernoot), maar je kunt de pepernoten ook een wezenlijk onderdeel maken van je behandeling.

 1. Hoeveelheidsbegrippen
  Oefen de begrippen veel, weinig, meer, minder, evenveel, minste, meeste, een paar etc. door middel van opdrachtjes met pepernoten en knuffels. Bijvoorbeeld, de hond en de kat hebben evenveel pepernoten. Kun jij daarvoor zorgen? Of nu geeft de hond er een paar aan de kat. Of wie heeft de meeste? En daarna natuurlijk lekker opeten!
 2. Produktiewoorden
  Oefen het woord ‘waar’ met het spel balletjes balletje. Het balletje vervang je door een pepernoot. Deze verstop je onder 1 van de 4 identieke mokjes. Degene die hem heeft verstopt vraagt aan de ander “waar?”
  Oefen het woord ‘bijna’ door pepernoten in een zak te laten gooien die wat verder weg op de tafel staat. De zak is een pot met bruin papier of bruin papieren tasje erom heen. Deze oefening kan ook gebruikt worden om de woorden ‘mis’, ‘raak’ en ‘ach’ aan te leren.
 3. Taaldenkgesprekje rondom pepernoten bakken
  Deze oefening blijft bij kinderen populair. Denk naast het materiaal dat nodig is om de pepernoten te bakken ook aan extra materiaal voor bewijs (zoals pepernoten uit een zakje) of als contrastmiddel (bijvoorbeeld ander Sintsnoep dat niet gebakken hoeft te worden). Omdat een heel taaldenkgesprek best tijdrovend is, kun je ervoor kiezen om de ongebakken pepernoten mee naar huis te geven om af te bakken of om het beslag vast te maken en in je behandeling de pepernoten te draaien en te bakken.

Ik wens je lekkere, inventieve behandelingen toe!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja's inventieve behandelideeën voortaan per mail.


Vraag een gratis account aan voor Logoplein en word ook een inventieve logopedist.