Drie originele ideeën voor succesvolle taaldenkgesprekjes

taaldenkgesprekjesdoor Anja Scheffer

ZET ZE AAN HET (DENK)WERK

De vakantie is weer achter de rug. Ik hoop dat je energie en inspiratie hebt gekregen om het nieuwe schooljaar te starten.

In deze blog deel ik 3 tips voor taaldenkgesprekjes.

Drie originele ideeën voor succesvolle taaldenkgesprekjes

Een van de leukste activiteiten die je mijns inziens met kinderen in je behandeling kunt doen is een taaldenkgesprek voeren. Het werken aan taalbegrip, woordenschat en verwoorden gecombineerd met het enthousiasme van kinderen omdat ze iets mogen doen, geeft hele effectieve behandelingen. Kinderen vinden het geweldig om een activiteit te doen die doorgaans door volwassenen wordt uitgevoerd. Daar heb je ze meteen mee.
Naast thee- of koffiezetten zijn er ook minder voor de hand liggende onderwerpen waar kinderen enthousiast van worden en die geschikt zijn om een taaldenkgesprek over te voeren:

  • Ramen lappen. Kinderen met wie ik de ramen heb gelapt vragen mij regelmatig: “Wanneer gaan we ze weer schoonmaken. Ze zijn vies”. En dat klopt dan ook!
  • Iets repareren, bijvoorbeeld een gat in een jas of broek of een lekke band
  • Een verjaardagsfeestje organiseren voor een knuffel  of een spel maken (voor iets oudere kinderen)

Drie tips voor succesvolle denkgesprekjes

  1. Maak van tevoren een lijst met vragen op verschillende niveaus.
  2. Zorg voor contrastmateriaal: naast de spullen die je nodig hebt voor een activiteit kies je materialen waardoor je weer andere taaldenkvragen kunt stellen. Bijvoorbeeld, bij het repareren van een gat in een broek neem je behalve naald en draad ook plakband en een nietmachine mee.
  3. Maak foto’s of een filmpje van de verschillende fases van het gesprek zodat het kind thuis kan vertellen wat het gedaan heeft en wat het ontdekt heeft.

Ik wens je veel inventieve zomerse behandelingen toe!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.