Gebruik maken van filmpjes voor je behandelingen

door Anja Scheffer

Het is een film waard!
Tijdens mijn behandelingen maak ik steeds vaker gebruik van mijn telefoon om een filmpje te maken. Ik schreef al eerder een blog over het gebruik van korte video’s bij je behandelingen. Tegenwoordig kan ik niet meer zonder filmpjes in de behandeling omdat het zoveel effectiever en efficiënter werkt.

Drie tips voor het toepassen van filmpjes in je behandeling:

1. Filmpje voor ouders
Voor ouders die niet bij de behandeling zijn, maar ook voor ouders die er wel bij zijn geweest maak ik vaak een korte video tijdens de oefening. Hierin geef ik een korte instructie van de oefening en doen we een paar voorbeelden. De opname duurt meestal zo’n 1 ½ minuut. Ik gebruik dit bijvoorbeeld bij een schermspel, bij een oefening als ‘de geheime boodschap’ of bij een productieoefening bij Hodson en Paden. Het is veel beeldender en efficiënter dan de oefening uitschrijven. Verstuur het per WhatsApp en klaar is Kees!

2. Filmpje voor kinderen
Voor kinderen waarmee we het vertellen buiten het hier-en-nu oefenen gebruik ik ook vaak filmpjes. Ik maak een korte opname van de activiteit die ik het met het kind heb gedaan. Ik doe ook regelmatig proefjes met kinderen waarbij ik een kort filmpje maak. Kinderen vinden de proefjes vaak heel leuk en vertellen er dan graag over aan de hand van het filmpje. Ik stuur het per WhatsApp naar ouders met de opdracht om het kind te laten vertellen bij de activiteit.

3. Filmpjes als gespreksonderwerp
Ik ben zelf vaak op zoek naar boeiende gespreksonderwerpen voor kinderen waarmee ik het voeren van een gesprekje oefen. Als ik onderweg ben heb ik altijd mijn oren en ogen open voor geschikte filmmateriaal. Als je erop gaat letten zijn er zoveel interessante thema’s in het dagelijks leven voor een gesprekje! Recent heb ik bijvoorbeeld filmpjes gemaakt van pasgeboren lammetjes die in de wei dartelden, van mezelf fietsend in de storm en van twee katten die aan het vechten waren. Ik heb uiteraard voor verschillende leeftijdsgroepen verschillende filmpjes en mijn ervaring is dat kinderen het leuk vinden om naar jouw belevenis te kijken en er commentaar op te leveren. En dan heb je dus een echt gesprek!

Hieronder vind je een paar persoonlijke filmpjes van mij, omwille van de privacy geknipt zodat de kinderen niet herkenbaar in beeld zijn.


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.