door Anja Scheffer
WAT JE ZAALT ZUL JE OOGSTEN
We hebben al even aan heerlijk lenteweer mogen proeven. Tijd om mijn favoriete voorjaarsoefeningen weer uit het vet te halen. Bij lente denk ik gelijk aan zaaien. Ik vond de moestuintjes van de Albert Heijn afgelopen jaren super. Leuk om met de kinderen te zaaien en de kinderen hun eigen plantjes mee te geven naar huis. Ik hoop dat ze dit jaar weer komen, maar ook zonder moestuintjes kunnen wij natuurlijk naar hartenlust zaaien en oogsten.
In deze blog geef ik drie behandelideeën voor zaaien.
Drie behandelideeën voor zaaien
Je hebt wel wat materiaal nodig voor deze activiteiten maar succes is gegarandeerd. Waterkers en Oost-Indische kers komen snel op en zijn bovendien leuk omdat ze eetbaar zijn.
1. Taal-denkgesprekjes
Voor kinderen, maar ook voor mijzelf, is het opkomen van iets wat je gezaaid hebt iets magisch. Een denkgesprekje is pas een denkgesprekje als je kinderen echt aan het denken hebt gezet. Zorg dus ook voor dingen die niet gaan groeien en stop ze in de grond om te zien wat er gebeurt. Zaaien levert resultaat op, maar je moet wel geduld hebben.
2. Woordenschat
Zaaien geeft veel mogelijkheden voor woordenschatuitbreiding. Naast zelfstandig naamwoorden ook werkwoorden: zaaien, groeien, gieten, verzorgen, opkomen etc. Lekker met je handen in de aarde kun je concreet de bijvoeglijke naamwoorden aanbieden zoals : vochtig-nat-kletsnat, zwart, piepklein etc.
3. Vertelvaardigheid
Kinderen vertellen een serie opeenvolgende handelingen. “Eerst deden we aarde in het potje en daarna stopten we de zaadjes in de aarde.” Maak van de verschillende handelingen foto’s of tekeningen en laat het kind daarover vertellen. Vervolgens kan het kind thuis aan ouders vertellen over het proces zaaien.
Veel (inventief) behandelplezier!
Geïnspireerd door deze tips?
Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.