(Niet) zomaar een spelletje – drie tips voor spelletjes in je behandeling

door Anja Scheffer

Kinderen zijn dol op spelletjes in de behandeling, en ik ook!
Met kinderen in mijn behandeling spelletjes doen is dan ook geen straf voor mij. Geïnspireerd door spelletjes in mijn spellenkast thuis, heb ik een spel ontwikkeld: het Communikaartspel. Het is speciaal voor kinderen die extra oefening nodig hebben bij het voeren van gesprekjes en het oefenen van communicatieve vaardigheden en het is te koop op de website.

Drie tips voor spelletjes in je behandeling

Spelletjes zijn leuk maar in de behandeling moeten ze wat mij betreft wel een logopedisch doel hebben. Hoewel ik soms ook een spel gebruik als beloning aan het eind, dan is het altijd een kort spelletje.

Misschien denk je in eerste instantie aan spelletjes zoals memorie of lotto om pas verworven klanken te oefenen. Deze spelletjes geven je spraaktherapie wat meer sjeu. Ik gebruik spelletjes ook voor zinsbouwdoelen en voor communicatieve doelen. Hieronder deel ik drie speltips om je te inspireren en een inzicht over waarom je je soms niet aan de spelregels moet houden.

1. Als eerste een coöperatief spel: Max de Kat.
Het doel van het spel is om met je medespeler de vogel, de muis en de eekhoorn in veiligheid te brengen voordat de kat ze pakt. Logopedische doelen die je hieraan kunt koppelen: overleggen, vragen wat de ander wil, oorzakelijke relaties verwoorden en vragen om uitleg en uitleg geven. Voor kinderen van 4 tot 9 jaar is dit een leuk uitdagend spel. Sunnygames, de uitgeverij heeft meer coöperatieve spellen die heel goed voor bovenstaande communicatieve doelen kunnen worden ingezet.

2. Batamino: spannend kaartspel met diverse dieren van mug tot olifant. 
Dit spel gebruik voor de logopedische doelen: woordenschat, taaldenken (o.a. wat is het verschil- wat is hetzelfde?), omschrijven en raden, samengestelde zinnen maken met ‘omdat’ – Ik eet jou op omdat ik sterker ben.

3. Het Communikaartspel: Zo krijg je ze aan de praat!
Is geschikt voor kinderen die kunnen lezen. Er zijn allerlei vragen, vertelopdrachten en gespreksonderwerpen op kaartjes. Om de beurt pakken de spelers een kaart en voeren de opdracht uit en krijgen daar punten voor. Maar let op: De andere spelers kunnen ook punten verdienen door een vraag te stellen aan degene die aan de beurt is. Dit stimuleert echt het vragen stellen. Voor kinderen vanaf een jaar of 7 en ook geschikt voor oudere kinderen.

Een inzicht dat ik met je wil delen: Ik lees bij spelletjes niet altijd eerst de spelregels van het spel omdat ik dan soms zo vast komen te zitten aan de spelregels. Daarom begin ik altijd met het materiaal te bekijken, dan kom ik vanzelf op toepassingen voor de behandeling. Voor jongere spelers vereenvoudig ik vaak ook de regels.

Als uitsmijter nog een paar tips voor snelle spelletjes als beloning of bij drilloefeningen:

  • Dobble kids of Dobble: kun je op elk gewenst moment laten eindigen: Wie de meeste kaartjes heeft, heeft gewonnen.
  • Vlotte geesten: halveer de stapel kaartjes. Wie aan het eind de meeste kaartjes heeft wint.
            

Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.