Drie tips voor interactieve online behandelingen

door Anja Scheffer

interactieve online behandelingenEN OPEENS IS ALLES ANDERS...

We werken vanuit huis, er zit opeens een scherm tussen ons en ons cliëntje en de behandelingen kosten meer tijd en energie. Het is niet makkelijk om in deze tijd leuke inventieve behandelingen te geven. Misschien denk je dat online behandelen alleen maar in het platte vlak kan en dat het vooral eenrichtingsverkeer is. Ik deel 3 tips met je.

Drie tips voor voor doelgerichte en interactieve online behandelingen

  1. Werken aan de Communicatieve functies kan heel goed online en met concreet materiaal.
    Als materiaal gebruik je bijvoorbeeld klei, kinetic sand, of constructiemateriaal. Zorg ervoor dat jij en je cliëntje hetzelfde materiaal bij de hand hebben. Je kunt aan de volgende communicatieve functies werken: aandacht vestigen op iets of vertellen wat je van plan bent te gaan doen, bijvoorbeeld: "Ik maak een dino met stekels op zijn rug".
  2. Voor het werken aan taalbegrip, vasthouden auditieve informatie en vertelvaardigheid kun je ook werken met concreet materiaal en constructiemateriaal.
    Zorg weer dat jullie beiden hetzelfde materiaal bij de hand hebben. Bijvoorbeeld Lego, dierentuindieren of playmobiel. En geef elkaar om de beurt een opdracht, bijvoorbeeld "Zet het kleine blauwe blokje op het grote groene blokje" of "Het meisje met de rode jurk maakt een koprol in het zand". Je kunt ook werken met een plattegrond of plaat die je deelt via scherm delen, waarop je beiden kunt tekenen of kleuren.
  3. Voor het werken aan taalbegrip en taaldenkrelaties gebruik ik vaak filmpjes van Pingu.
    Deze grappige filmpjes zonder gesproken tekst waarin een duidelijke plot zit, lenen zich hier uitstekend voor. Je kunt via scherm delen samen naar hetzelfde filmpje kijken.  Zet het filmpje af en toe stil en stel een vraag aan het kind. Je kunt bijvoorbeeld vragen: Hoe voelt Pingu zich? Wat denk je dat hij nu zegt? Wat zou hij doen? Daarna kun je het verhaal nog uitspelen met bijvoorbeeld Playmobil. Pingu en de meeuw is mijn favoriete filmpje.

Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja's inventieve behandelideeën voortaan per mail.


Vraag een gratis account aan voor Logoplein en word ook een inventieve logopedist.