Drie tips voor het werken met knuffels in je behandeling

door Anja Scheffer

Knuffels, wat moet je ermee?

Als je zelf thuis kinderen hebt dan vind je regelmatig overal in huis knuffels die echt niet weg mogen!

Wij hebben in onze praktijk een kist vol knuffels zoals: een hond die we kunnen uitlaten, een kip die van binnen hol is en die ik ‘eieren kan laten leggen, een uil, een rode kater, een rat en ga zo nog maar even door.

Soms zijn knuffels mijn co-therapeuten. Zij souffleren de kinderen, helpen kinderen om antwoord op vragen te geven etc.

Ik deel hier drie inventieve behandelideeën met knuffels:

1. Met knuffels speel ik prentenboeken uit

Bij jonge kinderen speel ik na het voorlezen van een prentenboek, het verhaal vaak uit. Dit stimuleert het taalbegrip en het begrijpen van de verhaallijn maar verhoogt ook de betrokkenheid van het kind bij het boek en moedigt aan om mee te doen. Ik gebruik bijvoorbeeld knuffels bij de volgende boeken: Slaap lekker aap, Een kuiken met waterpokken en Rupsje Nooitgenoeg.

2. Knuffels als spraaktherapeut

Bij mijn spraaktherapie krijgen de knuffels vaak een rol. Ik geef een knuffel dan een naam met de doelklank, bijvoorbeeld de vogel heet 'Ka'. Ka zit onder de tafel en komt alleen als het kind hem roept met de goede naam. Maar ik heb ook een hond die soms Wim heet en een andere keer Fie. Het is voor jonge kinderen elke keer weer heel belonend als het dier tevoorschijn komt bij het gebruik van de goede klank. Dus niet Tie maar Fie. Vaak mag de knuffel dan die week bij het kind logeren en als ik geluk heb is hij de week erna ook lekker in de was geweest.

3. Schermspel doen met knuffels

Voor een oefening voor taalbegrip, zinsbouw of verwoorden maak ik vaak een soort schermspel met knuffels. Ik maak met mijn iPad foto’s van knuffels op allerlei plekken in mijn behandelkamer bijvoorbeeld in het bedje of onder de tafel. Bij de behandeling staan de knuffels klaar die op de foto’s voorkomen en ik heb mijn iPad met de gemaakte foto's. Afhankelijk van het logopedisch doel krijgt de één (de verteller) de iPad en vertelt wat er op de foto staat. Bijvoorbeeld: 'De hond zit onder de tafel.' De ander voert de opdracht uit en daarna checken jullie of de situatie hetzelfde is als op de foto. Extra leuk aan deze oefening is dat ouders deze thuis met eigen knuffels ook heel eenvoudig kunnen uitvoeren.

Ik wens je veel behandelplezier!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja's inventieve behandelideeën voortaan per mail.


Vraag een gratis account aan voor Logoplein en word ook een inventieve logopedist.