Drie tips voor het gebruik van letterkoekjes in je behandeling

koekjesdoor Anja Scheffer

LETTERVRETERS

Ik vind het leuk om behandelideeën te delen bij gewoon speelgoed en huis-, tuin- en keukenmateriaal. Toen ik laatst bij Ikea was, zag ik deze koekjes en die kon ik natuurlijk niet laten liggen. Het fijne is ook dat de koekjes lactosevrij zijn waardoor ik ze bij bijna alle kinderen kan gebruiken. In deze nieuwsbrief  deel ik drie behandelideeën voor het gebruik van letterkoekjes in je behandeling.

Drie tips voor het gebruik van letterkoekjes in je behandelingen

Als je met kinderen werkt maak je natuurlijk veel gebruik van letters en klanken. Ik denk dat iedere logopedist wel letterstempels of magneetletters in de kast heeft of een letterapp gebruikt. Eetbare letters zijn een leuke aanvulling op je letterrepertoire. Ik gebruik letters overigens niet alleen bij kinderen waarbij ik aan voorbereidende of ontluikende geletterdheid werk; ook bij jonge kinderen met spraakproblemen doe ik veel luisteroefeningen, die ik ondersteun met het schriftbeeld.

1. Ik gebruik letterkoekjes voor fonologisch fonemisch bewustzijn 
Denk hierbij aan woorden leggen van de letterkoekjes. Of laat het kind goed luisteren: welke klank/letter hoor je vooraan in sok. Het kind mag die letter pakken en neerleggen. Of letters flitsen met koekjes: kies een paar klanken uit en laat het kind die letters steeds benoemen. De klanken die het kind alle keren goed heeft, mag het kind opeten.

2. Ik gebruik letterkoekjes voor spraakoefeningen 
Bijvoorbeeld bij schisis: elke keer als het kind de klank correct gebruikt, mag het een koekje van die klank pakken of krijgt het een koekje. Je kunt ook het koekje van de klank waar je aan werkt op tafel leggen als een reminder van het doel waar je aan werkt. Als het doel bereikt is, mag het kind het koekje opeten.

3. Verder vind ik het belangrijk om met kinderen regelmatig iets te vieren
Elke klank die het kind geleerd heeft, is weer een stapje dichter bij (volledig) verstaanbaar spreken en moedigt het kind aan om nieuwe klanken te leren. Als een kind een nieuwe klank beheerst, kun je in je behandelkamer letterkoekjes verstoppen. Het kind mag de koekjes zoeken en daarna natuurlijk lekker opeten.

Aan het einde van een behandelperiode waarbij ik aan de spraak heb gewerkt, vieren we ook vaak een letterfeestje. We hangen letterslingers op en we eten letterkoekjes van alle klanken die het kind geleerd heeft. Uiteraard krijgt het kind dan ook een diploma met daarop alle letters die het heeft geleerd.
letterslinger
Ik wens je veel smakelijk behandelingen met de letterkoekjes!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja's inventieve behandelideeën voortaan per mail.


Vraag een gratis account aan voor Logoplein en word ook een inventieve logopedist.