Drie tips voor het behandelen van pragmatische problemen

door Anja Scheffer

pragmatische problemenTIJD VOOR IETS NIEUWS

De lente is weer op komst dus hoog tijd voor een nieuwsbrief.  In deze nieuwsbrief deel ik drie tips voor de behandeling van kinderen met communicatieve problemen en lees je over mijn Communikaarten.

Drie tips voor het behandelen van pragmatische problemen

Ik heb een zwak voor kinderen met pragmatische problemen. Deze kinderen worden in hun dagelijks leven belemmerd door hun beperkte communicatieve mogelijkheden. Als hun communicatieve vaardigheden verbeteren, maakt dat meteen een heel groot verschil.
Drie tips om deze behandelingen nog effectiever te maken:

1. Inventariseer de communicatieve vaardigheden van de kinderen in diverse situaties.

Doe dat niet alleen zelf, als logopedist maar laat ook ouders en school een observatielijst invullen. Ik maak gebruik van de bevindingen van alle partijen om mijn behandelplan te maken. Doelen die je kiest zijn sterk afhankelijk van de hulpvraag en de vraag waarmee je de communicatieve redzaamheid direct kunt vergroten. Bij jonge kinderen werk ik vaak aan : “Kind geeft antwoord op een vraag" of "Kind neemt spreekinitiatief in de 1-op-1 situatie”. Bij oudere kinderen werk ik vaak aan communicatieve functies die belangrijk zijn voor het functioneren op school, onder andere “Vragen naar de naam van iets" of "Vragen om herhaling of verduidelijking”.

2. Kies situaties waarin het heel natuurlijk is om de betreffende communicatieve functie te gebruiken.

Bijvoorbeeld bij vragen om informatie speelt het kind de dokter die moet vragen waar de patiënt pijn heeft. Bij vragen wat een ander wil, kun je een ouderwetse winkel introduceren waarin de winkelier aan de klant moet vragen wat hij wil.

3. Gebruik visuele ondersteuning bij het werken aan de communicatieve vaardigheden.

Een plaatje helpt tijdens de behandeling als reminder en je kunt het vervolgens meegeven aan ouders en leerkrachten om aan het doel werken. Je kunt hier bijvoorbeeld de Communikaarten© inzetten. Deze zijn vanaf begin april te koop.

 


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja's inventieve behandelideeën voortaan per mail.


Vraag een gratis account aan voor Logoplein en word ook een inventieve logopedist.