Drie tips voor gesprekjes met jonge kinderen

door Anja Scheffer

Hoe krijg je jonge kinderen aan de praat?

Een van de belangrijkste missies van logopedisten is kinderen aan de praat te krijgen. Maar soms is dat zó lastig. Je weet dat kinderen best wat te vertellen hebben – en dat ook zouden kunnen – maar je krijgt het er niet uit. Dit geldt zeker voor kinderen met communicatieve problemen die vanuit zichzelf weinig spreekinitiatief nemen.

In deze nieuwsbrief deel ik een aantal tips voor het voeren van gesprekjes met jonge kinderen. Eerder schreef ik deze blog met tips voor gesprekjes met oudere kinderen.

Drie tips voor gesprekjes met jonge kinderen

  1. Werk met concreet materiaal. Misschien een open deur maar om jonge kinderen aan de praat te krijgen is concreet materiaal een goed uitgangspunt. Met concreet materiaal komt er gewoon veel meer taal uit de kinderen. Ook kinderen die al prima buiten het hier-en-nu kunnen vertellen, worden vaak meer uitgedaagd om te vertellen als er materiaal op tafel staat. Ik trek vaak mijn Fisherpricehuis of de boerderij van Playmobil uit de kast.
  2. Vraag het kind een voorwerp of foto mee te nemen van thuis. Laat ze iets meenemen waar ze op dit moment veel mee bezig zijn of van waar ze geweest zijn afgelopen weekend. Bijvoorbeeld herfstmaterialen, gevonden in het bos, een foto van een feestje of een bouwsel van duplo. Ik vraag vaak aan ouders om dit thuis te bespreken: “Wat wil je meenemen naar logopedie?”
  3. Leg zelf een verzameling aan van voorwerpen die intrigeren. Denk aan iets wat kapot is of dingen waaraan je niet direct kunt zien wat het is. Of maak foto’s en kleine filmpjes van bijzondere voorwerpen, dieren of situaties. Ik maak met mijn telefoon geregeld foto’s bijvoorbeeld van een grote spin, een levend standbeeld, een kat zonder vacht, of van een attractie op een kermis of pretpark. Geheid dat er meteen een gesprekje met het kind op gang komt. Laat iets oudere kinderen zelf foto’s maken van bijzondere voorwerpen of situaties, zodat ze daarover kunnen vertellen bij logopedie.

Ik wens je inspirerende behandelingen toe!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.