Drie tips voor doelgerichte behandelingen tijdens Kerst

door Anja Scheffer

inventief-kerstINVENTIEVE BEHANDELINGEN TIJDENS DE FEESTMAANDEN (2)

Deze feestmaand is voor kinderen zowel als logopedisten een turbulente tijd. Sinterklaas is net achter de rug, staat kerst alweer bijna voor de deur. Het is best een uitdaging om dan effectieve en doelgerichte behandelingen te draaien. In deze blog geef ik tips om ook in de aanloop naar kerst vast te houden aan je doelen.

Drie tips voor doelgerichte behandelingen tijdens kerst

December is een roerige maand. Kinderen vallen van het ene feest in het andere.
Eerder deelde ik een aantal ideeën om ook tijdens Sinterklaas doelgericht te behandelen.

In plaats van het afremmen van alle drukte rondom kerst kun je ook gebruik maken van alle aandacht voor dit alomtegenwoordige thema.

Stap naadloos over van Sinterklaas naar kerst door het Pietenhuis te verbouwen tot kerststal of herberg. Zet er een herder, os, ezel en Jozef en Maria bij en het kerstverhaal kan beginnen.

3 ideeën om doelgericht te behandelen met kerstmateriaal
 1. Verhaalopbouw
  Vertellen van een chronologisch verhaal.
  Na het lezen van het kerstverhaal kun je met de kinderen het verhaal uitspelen en laten vertellen volgens vaste structuur met behulp van kerststal, herders, Jozef en Maria etc.
 2. Uitbreiden woordenschat
  Bij het kerstverhaal kun je veel woorden aanwijzen en uitbeelden bij de kerststal o.a. herder, voerbak, doodmoe, hemel. Ook de werkwoorden lenen zich heel goed om uit te beelden tijdens het naspelen van het kerstverhaal. Bijvoorbeeld: doorlopen, rusten, schrikken, beven, knielen, wijzen etc.
  TIP: Selecteer van tevoren woorden uit een woordenlijst bijvoorbeeld de Streeflijstwoordenschat of de Woordenlijst Amsterdamse kinderen (WAK) om te voorkomen dat je te laagfrequente woorden of te hoogfrequente woorden kiest.
 3. Taaldenken
  Ik gebruik tijdens kerst met veel plezier het prentenboek “Geen stille nacht” Dit is het kerstverhaal verteld vanuit het perspectief van de herbergier. Je kunt bij dit boekje veel taaldenkvragen m.n. niveau 3 en 4 vragen stellen. Mijn ervaring is dat kinderen van 7 en 8 jaar dit boek ook nog leuk vinden omdat er zoveel humor inzit. Daarna kun je het verhaal naspelen en gebruik je het huis als herberg.

Ik wens je veel inventieve behandelingen toe tijdens de kerstperiode!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja's inventieve behandelideeën voortaan per mail.


Vraag een gratis account aan voor Logoplein en word ook een inventieve logopedist.