Drie tips voor boeiende taaldenkgesprekjes rondom de Sint

door Anja Scheffer

ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT

Ik geniet van de Sinterklaasperiode!  Dit thema leent zich voor zoveel leuke doelgerichte oefeningen. Ik kon niet wachten tot ik mijn materiaal weer uit de kast mocht halen.
In deze nieuwsbrief deel ik 3 tips voor taaldenkgesprekjes rondom het thema Sinterklaas.

Drie tips voor boeiende taaldenkgesprekjes rondom de Sint

Al eerder schreef ik een blog over behandelen tijdens de sinterklaasperiode. Hierbij heb ik ideeën gegeven voor spraak, zinsbouw en communicatieve functies.
Deze keer wil ik het hebben over taaldenkrelaties waarbij je het kind helpt om logisch te redeneren en te verwoorden. Als je denkt aan Sinterklaas en taaldenkgesprekjes plopt waarschijnlijk direct “pepernoten bakken” op. Dat blijft natuurlijk een leuke activiteit maar er zijn meer mogelijkheden.

Sint1. Stel taaldenkvragen bij boek ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons
Dit prachtig geïllustreerde boek zonder tekst geeft zoveel mogelijkheden voor gesprekjes. Je kunt vragen stellen op allerlei niveaus. Bijvoorbeeld “Wat doen de Pieten?” (niveau 2) of "Waarom slapen de Pieten in hangmatten en de Sint in een bed?” (niveau 4). Kies een plaat en bedenk daar van te voren taaldenkvragen bij. Ik maak vaak een foto van de plaat met mijn iPad. Die stuur ik vervolgens aan de ouders met bijbehorende vragen.

2. Creëer een probleem 
Stel het kind bijvoorbeeld de vraag “Hoe komen Sint en zijn pieten in alle huizen?” “Hoe weet Sinterklaas precies wat kinderen willen hebben?” “Hoe komt het paard op het dak?” Maak het probleem concreet met materiaal of door middel van tekenen. Deze oefening is ook voor oudere kinderen leuk die niet meer in Sinterklaas geloven.

3. Nog een superleuk boek met een probleem: ‘De kleren van Sinterklaas’
Het boek gaat over Anouk, die zeker weet dat Sinterklaas bij haar komt logeren want ze heeft zijn kleren bij haar thuis gezien. Het boek biedt veel gespreksstof en geeft mogelijkheden voor zowel taaldenkvragen als woordenschatuitbreiding.

Ik hoop dat je geniet van de sinterklaasperiode en wens je veel inventieve behandelingen toe!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja's inventieve behandelideeën voortaan per mail.


Vraag een gratis account aan voor Logoplein en word ook een inventieve logopedist.