Drie tips om oudere kinderen aan de praat te krijgen

inventief-maps

door Anja Scheffer

INVENTIEVE BEHANDELINGEN MET OUDERE KINDEREN

Soms wil je een taalsample maken van een kind en zoek je een geschikt onderwerp om over te praten, dat echt bruikbare uitingen uitlokt. Een poosje geleden had ik een jongen van 10 jaar in de praktijk, die zo weinig uit zichzelf vertelde dat ik uit wanhoop mijn laptop voor z’n neus zette en via google een site vond. Hij begon ineens honderduit te vertellen!

Drie tips om oudere kinderen aan de praat te krijgen.

Ken je dat? Je hebt een ouder kind in behandeling, maar hij is van het zwijgzame (stoere, kat-uit -de-boom-kijkende) type. Met vertellen bij een reeks plaatjes of over het weekend krijg je geen representatief beeld van de zinsbouw en verhaalopbouw. Bovendien vinden ze dat vaak ‘boring’. Toch wil je graag een goed beeld krijgen van de complexiteit, grammaticaliteit of van de verhaalopbouw tijdens spontaan spreken.

Hoe krijg je kinderen, vanaf een jaar of 8 vrijuit aan het vertellen?
  1. Laat de kinderen een spel, of sport uitleggen waar ze zelf enthousiast over zijn. Dit vraagt heel veel van de formuleringsvaardigheid van kinderen. Bovendien krijg je ook nog informatie over de taalgebruiksaspecten, namelijk afstemmen en rekening houden met de voorkennis van luisteraar.
  2. Zet Google Maps Street View in: Zoek het adres van het kind op en laat hem/haar vertellen wat er allemaal in de buurt is.  Dit lokt vaak complexere zinnen uit, bijvoorbeeld: “als je naar rechts gaat kom je op het voetbalveldje”. Als het nodig is kun je ook nog vragen om uit te leggen waarom dit zo’n leuke buurt is om te wonen. Mijn ervaring is dat kinderen het heel leuk vinden om hun woonomgeving te laten zien en daarover te vertellen.
  3. Creëer een probleem, bijvoorbeeld je schip is vergaan en je bent op een onbewoond eiland aangespoeld. Of je bent op vakantie en je belangrijke papieren en portemonnee zijn gestolen. Stel niet te veel vragen maar laat het kind vooral zelf vertellen.

Bovenstaande tips sluiten aan bij de principes van Inventief Behandelen.


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.