Ik ben een echte fan van Denkstimulerende Gespreks Methodiek (DGM).
Ik ben enthousiast over de mogelijkheden om zowel woordenschat, taalbegrip, zinsbouw als communicatie te integreren in je behandeling. Daarnaast ligt bij DGM de focus veel minder op het spreken dan op het handelen, waardoor kinderen niet het gevoel hebben dat ze aan het oefenen zijn. Verder stimuleert het de creativiteit van zowel logopedist als kind. Ik word gewoon blij van deze behandelingen!
Ik deel drie tips voor prentenboeken die ik vaak gebruik in mijn behandeling en die een gegarandeerd succes zijn. Kies bij voorkeur boeken met een probleem of een onverwachte wending, dat geeft veel stof tot praten.
Drie keer scoren met prentenboeken
- Anton kan toveren (Ole Könnecke)
Wie wil dat nou niet kunnen? Ontdek met de kinderen of Anton echt kan toveren of toch niet? Stel vragen als: Wat denk je dat er is gebeurd? Hoe zou Anton zich voelen en waarom? Etc. Speel het verhaal uit met hoed en vogel en maak daar foto’s of een filmpje van. - Een gat in mijn emmer (Ingrid en Dieter Schubert)
Beer ziet de bloemetjes voor zijn hol slap hangen en hij wil ze water geven maar hij heeft een probleem: een gat in zijn emmer. Bedenk samen met het kind oplossingen: Hoe kun je een emmer maken? Wat is nog meer geschikt om water mee te geven? Hoe doen jullie dat thuis? Etc. - Handje? ( Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp)
Anna wil naar de apen, maar haar vader wil niet. Hoe komt Anne toch waar ze wil zijn? Bedenk samen met je kind waarom de vader van Anne niet doorheeft waar Anne blijft. Het boek heeft een open einde wat ook weer uitlokt tot vertellen.
Ik wens je inspirerende behandelingen toe!
Geïnspireerd door deze tips?
Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.