Drie ideeën voor inventieve behandelingen met liedjes

door Anja Scheffer

olifantje in het bosALTIJD WEER HETZELFDE LIEDJE

Heb je een blokfluit of gitaar in je praktijk om liedjes te zingen met kinderen? Superleuk! Liedjes bieden veel mogelijkheden om gericht aan je logopedische doelen te werken.  Ook als je niet bijzonder muzikaal bent, kun je liedjes inzetten in je behandeling. Hieronder deel ik drie tips voor het gebruik van liedjes in je behandeling.

Drie ideeën voor inventieve behandelingen met liedjes

Zelf ben ik niet echt muzikaal, maar ik heb ontdekt wat je met liedjes kunt in je behandeling. YouTube is echt een uitkomst. Kinderen vinden liedjes leuk, vooral als er iets bij te zien is. Het fijne van liedjes is de kracht van herhaling. En als je zelf het liedje zingt, kun je vertragen of even wachten om het kind te laten reageren.
Voor ouders is het handig dat ze thuis de liedjes kunnen zingen en uitspelen met hun kind.
Ik geef drie behandelideeën voor liedjes:

  1. Communicatieve doelen: initiatief laten nemen/reageren
    Liedjes kunnen eindeloos herhaald worden zonder dat het verveelt. Steeds hetzelfde liedje. Op een gegeven moment kan het kind zelf een zinnetje aanvullen of een woordje invullen, bijvoorbeeld ‘Vies klein varkentje je moet in …’ . Er zijn ook veel liedjes met beweging bijvoorbeeld ‘Deze vuist op deze vuist’, ‘Schuitje varen, theetje drinken’. Op YouTube vind je ook liedjes met gebaren van het Nederlands gebarencentrum.
  2. Taalbegrip en woordenschat
    Speel met kinderen de liedjes uit om taalbegrip te stimuleren. Bijvoorbeeld  ‘Olifantje in het bos’ of ‘Ik zag twee beren broodje smeren’. Kies liedjes bij het thema waar je aan werkt, zodat de doelwoorden nog eens terugkomen.
  3. Zinsproductie
    Zoek liedjes uit bij de zinsstructuren die je aan wilt leren. Met behulp van liedjes kun je de structuren herhalen en inslijpen.  Bijvoorbeeld  voor het oefenen van zinnen met drie zinsdelen: ‘Alle eendjes zwemmen in het water’. Varieer hierbij in onderwerp en werkwoord. Dit liedje leent zich ook goed voor uitspelen. Voor het oefenen van stam+t is het liedje ‘De krokodil ligt in het water’ leuk.

Ik wens je veel muzikale behandelingen toe!
Voor meer inventieve ideeën verwijs ik je graag naar de workshop Inventief behandelen.


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja's inventieve behandelideeën voortaan per mail.


Vraag een gratis account aan voor Logoplein en word ook een inventieve logopedist.