door Anja Scheffer
HELP IK KAN NIET TEKENEN!
Materiaal dat elke logopedist altijd in huis heeft: potlood, gum en stiften of kleurpotloden. Super basismateriaal waar je veel behandelingen mee kunt verrijken. In deze nieuwsbrief deel ik drie tips voor het inzetten van tekenen in je logopedische behandeling met kinderen.
Drie ideeën om beTEKENis aan je behandeling te geven
Een cursist schreef in de evaluatie van afgelopen workshop “Het fijne van tekenen is dat je op een leuke wijze voor therapiemateriaal kunt zorgen”. Dat is ook mijn ervaring. Door te tekenen kun je woorden en taalaanbod visualiseren en zo betekenisvol maken voor kinderen met een taalstoornis. Even mee tekenen als een kind vertelt is heel belonend. Ook samen een spel maken, met eigen tekeningen, is heel stimulerend.
- Woordenschat en woordvinding
Maak samen met het kind een kwartet, bijvoorbeeld met gereedschap, kleding, voertuigen of huisdieren, wilde dieren, insecten etc. Teken samen met het kind de kaartjes. Kinderen vinden het heel leuk om hun zelfgemaakte spel te spelen. - Productieoefeningen bij methodiek Hodson en Paden
Teken spinnen waar kinderen een draad aan mogen tekenen om het woord spin te oefenen. Dieren zonder staart, waar kinderen een staart aan kunnen tekenen, een waslijn om was aan te tekenen en ga zo maar door. - Denkstimulerende gesprekken (DGM)
Maak tekeningen bij een taaldenkgesprekje of teken oplossingen bij een probleem (wat zou jij doen?) Bijvoorbeeld een hond met vlooien, wat voor problemen geeft dat? Teken de hond en ook de mogelijke oplossingen.
Als je meer ideeën wilt om tekenen in te zetten of je denkt: “Ik kan eigenlijk helemaal niet goed (=herkenbaar) tekenen”, kom dan naar de workshop Herkenbaar en eenvoudig tekenen.
Geïnspireerd door deze tips?
Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.