Drie behandeltips voor bij het poppenhuis

door Anja Scheffer

Ik denk dat alle logopedisten wel een een of ander poppenhuis in de praktijk hebben. Ik heb een poppenhuis van Fisher-Price en werk daar veel mee omdat kinderen er dol op zijn. Ik gebruik het huis vaak als ijsbreker bij nieuwe kinderen. Terwijl ik met de ouder praat spelen zij met het huis.

Drie tips voor doelgerichte behandelingen met het poppenhuis het poppenhuis

1. Werken aan de woordenschat

In de BAK vind je woorden bij het thema ‘in en om het huis’.
Stel hiermee een woordenlijstje samen van doelwoorden voor jouw clientje zodat de behandeling echt doelgericht is. Kies naast de zelfstandige naamwoorden ook werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden. Deze woorden kan je vervolgens meegeven aan ouders zodat ze deze thuis kunnen herhalen.

2. Werken aan ruimtelijke begrippen

Werken met het huis leent zich heel goed voor de ruimtelijke begrippen zoals de voorzetsels maar ook voor woorden als boven, beneden, vooraan en achteraan. De eigenaar van het huis geeft opdrachten aan de verhuizer waar de meubels moeten. De verhuizer voert de opdrachten uit. Laat het kind eerst verhuizer zijn en wissel eventueel van rol.

3. Werken aan communicatieve functies

Maak van te voren met je iPad of telefoon een paar foto’s van meubels in het poppenhuis. De één heeft de foto’s en geeft opdrachten, de ander moet het uitvoeren. Deze oefening leent zich heel goed voor het vragen om verduidelijking. Laat het kind eerst opdrachten geven zodat je ‘om verheldering vragen’ kunt modellen. Wissel van rol en geef het kind eens expres een onduidelijke of onvolledige opdracht. Ik gebruik hierbij ook altijd de Communikaart ‘om verheldering vragen’.

In het thema Wonen op Logoplein vind je een behandelfragment van verhuizer spelen en nog veel meer behandelideeën voor het thema wonen of in en om het huis.

Ik wens je leuke interactieve behandelingen toe!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.