Drie behandeltips met Kinetic Sand

door Anja Scheffer

DRUK, DRUK, DRUK ...

Nog even een ouder bellen, je administratie bijwerken, een mail beantwoorden en dan zit alweer het volgende kind in de wachtkamer. Gun jij je ook zo weinig tijd om creatieve behandelingen voor te bereiden?

Toch is er weinig voor nodig om de ideeënstroom weer op gang te brengen. Met een tip van je collega of een inspirerend artikel kun je soms weer weken vooruit.

Drie behandeltips met Kinetic Sand

Soms loop je tegen materiaal aan waar je eindeloos mee kunt variëren in behandelingen. Kinetic Sand is materiaal dat ik minstens één keer per dag tevoorschijn haal. Niet alleen de kinderen vinden het leuk, ikzelf geniet er ook van.

Kinetic Sand is zand waaraan een klein beetje bindmiddel is toegevoegd waardoor het kneedbaar is en je er mooie vormen mee kunt maken. Het is makkelijk op te ruimen en het laat vrijwel geen rommel achter.

Drie tips voor behandelingen met Kinetic Sand:

 1. Bij het oefenen van de communicatieve functies
  Doel is bijvoorbeeld: het kind geeft aan wat het van plan is te gaan doen of geeft commentaar op wat de ander aan het doen is.
  Maak allebei vormen/voorwerpen van het zand bijv. een slang, koekje, bal, etc. Tijdens het spelen modelt de logopedist de communicatieve functie.
 2. Bij het oefenen van zinsbouw
  Het doel is bijvoorbeeld een OndWVCB –constructie: het kind vormt zinnen met een lijdend voorwerp en een bijwoordelijke bepaling van plaats.
  Maak van het zand een groot strand. Spreid het bijvoorbeeld uit op een groot stuk karton. Leg een strook blauw papier neer voor de zee. Maak het strand compleet met een papieren parasolletje, een tentje, een glijbaan, een huisje en een paar rotsen. Knip handdoekjes van papier of stof. Pak een aantal playmobilpoppetjes en geef elkaar om de beurt opdrachtjes (bijvoorbeeld: het meisje legt de handdoek bij het water/bij de parasol/achter het huisje).
 3. Als beloning 
  Bij het oefenen van productiewoorden bij Hodson en Paden, schisis of bij het afnemen van een test hebben kinderen vaak een extra stimulans nodig.
  Verstop bijvoorbeeld mooie stenen of kralen (schatten) in het zand, die het kind mag opgraven. Of laat het kind de kaartjes die het benoemd heeft in het zand zetten. Of geef het kind poppetjes die het van de glijbaan in het zand mag laten glijden. De toepassingen zijn eindeloos.

Heb jij ook leuke behandeltoepassingen met Kinetic Sand? Ik hoor het graag!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja's inventieve behandelideeën voortaan per mail.


Vraag een gratis account aan voor Logoplein en word ook een inventieve logopedist.