Drie tips voor prikkelende denkgesprekjes met kinderen

door Anja Scheffer

BOEIENDE GESPREKKEN

Ben je al bekend met Denkstimulerende gesprekstechnieken? Ik vind het een fantastische methodiek in de behandeling van kinderen met TOS. In deze nieuwsbrief deel ik 3 toepassingen voor DGM in de logopedische behandeling. 

Drie praktische tips voor prikkelende denkgesprekjes met kinderen

Ik ben een groot fan van de  Denkstimulerende gespreksmethodiek (DGM). Ik vind het mooi dat je doelgericht werkt met materiaal en kunt aansluiten bij de interesses van het kind of de thema’s van school. Je prikkelt de nieuwsgierigheid van het kind zonder dat het stellen van vragen belastend is. Kinderen zijn trots als ze (met of zonder hulp) zelf het antwoord op een vraag ontdekken.

Drie tips hoe je DGM kunt toepassen:

1 Kies een boeiend onderwerp om over te praten (Denk aan PR– )
PR-obleem, bijvoorbeeld een lekke band, een kapotte broek. Of PR-oces, bijvoorbeeld van zaadje tot bloem, van beslag tot pannenkoek. Zorg dat je altijd extra materiaal bij de hand hebt om denkvragen over te stellen, maar ook voor contrast. Plant bijvoorbeeld naast een zaadje ook eens een munt of een steen in een potje. Mijn favoriete onderwerp voor een taaldenkgesprekje is vriezen/stollen-smelten. Dit kan zowel in de zomer als in de winter en vinden kinderen heel leuk. Als materiaal gebruik ik allerlei materiaal wat kan smelten en wel of niet kan stollen zoals ijsklontjes, boter, chocola.

2 Kies prentenboeken met een probleem (en dat zijn er veel!)
Er zijn erg leuke boeken voor taaldenkgesprekken, bijvoorbeeld “Klein mannetje heeft geen huis Je kunt dit heel goed met concreet materiaal illustreren.  Een boek over groeien is “De zonnetjesbroek”, niet alleen het kind is gegroeid maar ook de kat en de hond. Als laatste noem ik “Kleine muis zoekt een huis“. Hierbij heb je natuurlijk een appel nodig.

3 Gebruik bij oudere kinderen DGM als een manier om iets nieuws te leren
Voor deze groep kinderen zijn proefjes vaak heel leuk. Op www.proefjes.nl staan tal van proefjes die vrij eenvoudig uit te voeren zijn. Er liggen allerlei natuurkundige principes aan ten grondslag die een kind al handelend en redenerend kan ontdekken, bijvoorbeeld oppervlaktespanning, geluidsgolven, drijven, zinken. Kinderen zijn heel enthousiast over de proefjes. Er staat ook een eenvoudige uitleg bij zodat je die niet helemaal zelf hoeft te bedenken.

Heb jij nog leuke ideeën voor het toepassen van denkgesprekjes? Laat het me weten.
Veel succes met het toepassen van DGM in je behandelingen!


Geïnspireerd door deze tips?

Meld je aan en ontvang Anja’s inventieve behandelideeën voortaan per mail.