Drie tips voor het werken met het spiksplinternieuwe boek ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons

door Anja Scheffer

Het nieuwe boek van Charlotte Demantons: ik werd heel blij toen ik het boek in de winkel zag liggen en ik heb het direct gekocht. Ik hoop dat veel van jullie dat ook gedaan hebben want ik heb begrepen dat het boek binnen 2 weken uitverkocht was. Is het je niet gelukt dan hoop ik dat het volgend jaar lukt want het is echt de moeite waard!

Ik gebruik het voor verschillende behandeldoelen.

Lees verder

Drie tips voor het werken met knuffels in je behandeling

door Anja Scheffer

Knuffels, wat moet je ermee?

Als je zelf thuis kinderen hebt dan vind je regelmatig overal in huis knuffels die echt niet weg mogen!

Wij hebben in onze praktijk een kist vol knuffels zoals: een hond die we kunnen uitlaten, een kip die van binnen hol is en die ik ‘eieren kan laten leggen, een uil, een rode kater, een rat en ga zo nog maar even door.

Soms zijn knuffels mijn co-therapeuten. Zij souffleren de kinderen, helpen kinderen om antwoord op vragen te geven etc.

Lees verder

Drie tips voor het starten van de behandeling van kinderen met communicatieve problemen

door Anja Scheffer

Soms krijg je een kind aangemeld waarbij je al op je klompen aanvoelt dat de spraak- of taalproblemen niet op de voorgrond staan. Als je dan het kind de eerste keer ziet, blijkt dat de communicatie met het kind anders verloopt; het is lastig om een gesprekje te voeren met het kind of het kind praat wel maar er is sprake van weinig wederkerigheid.

Waar begin je nu mee als je deze kinderen in behandeling krijgt?

Lees verder

(Niet) zomaar een spelletje – drie tips voor spelletjes in je behandeling

door Anja Scheffer

Kinderen zijn dol op spelletjes in de behandeling, en ik ook!
Met kinderen in mijn behandeling spelletjes doen is dan ook geen straf voor mij. Geïnspireerd door spelletjes in mijn spellenkast thuis, heb ik een spel ontwikkeld: het Communikaartspel. Het is speciaal voor kinderen die extra oefening nodig hebben bij het voeren van gesprekjes en het oefenen van communicatieve vaardigheden en het is te koop op de website.

Drie tips voor spelletjes in je behandeling

Lees verder

Hoe zorg je dat woordenschat behandelingen echt effect hebben?

door Anja Scheffer

Het belang van een goede woordenschat
Wetenschappers en onderwijzers zijn het erover eens: Een goede woordenschat is essentieel voor schoolsucces. Dit zegt ook Kees Vernooy, Lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs  Je blijft je leven lang nieuwe woorden leren. Vanaf groep 5 gaat het lezen een grote rol spelen bij de groei van de woordenschat. Hier zie je ook verschillen in woordenschat tussen kinderen die veel lezen en kinderen die weinig lezen.

Lees verder

Drie keer scoren met prentenboeken

DGMdoor Anja Scheffer

Ik ben een echte fan van Denkstimulerende Gespreks Methodiek (DGM).

Ik ben enthousiast over de mogelijkheden om zowel woordenschat, taalbegrip, zinsbouw als communicatie te integreren in je behandeling. Daarnaast ligt bij DGM de focus veel minder op het spreken dan op het handelen, waardoor kinderen niet het gevoel hebben dat ze aan het oefenen zijn.  Lees verder

Drie tips voor gesprekjes met jonge kinderen

door Anja Scheffer

Hoe krijg je jonge kinderen aan de praat?

Een van de belangrijkste missies van logopedisten is kinderen aan de praat te krijgen. Maar soms is dat zó lastig. Je weet dat kinderen best wat te vertellen hebben – en dat ook zouden kunnen – maar je krijgt het er niet uit. Dit geldt zeker voor kinderen met communicatieve problemen die vanuit zichzelf weinig spreekinitiatief nemen.

In deze nieuwsbrief deel ik een aantal tips voor het voeren van gesprekjes met jonge kinderen. Eerder schreef ik deze blog met tips voor gesprekjes met oudere kinderen.

Lees verder

Drie tips voor het werken met het boek “Nederland” in je behandelingen

door Anja Scheffer

Nederland oh NederlandNederland oh Nederland

Mijn vakantie zit er bijna op. Ik heb thuis en op de camping heerlijk ontspannen en nieuwe energie opgedaan om aan het werk te gaan. Net als veel mensen ben ik dit jaar in eigen land op vakantie geweest. Toen ik in het mooie Zeeland was, kwam ik het prachtige boek “Nederland” van Charlotte Dematons tegen. De maxi editie van het boek is nu tijdelijk te koop voor slechts 17,50 euro!

Lees verder

Drie tips voor interactieve online behandelingen

door Anja Scheffer

interactieve online behandelingenEN OPEENS IS ALLES ANDERS…

We werken vanuit huis, er zit opeens een scherm tussen ons en ons cliëntje en de behandelingen kosten meer tijd en energie. Het is niet makkelijk om in deze tijd leuke inventieve behandelingen te geven. Misschien denk je dat online behandelen alleen maar in het platte vlak kan en dat het vooral eenrichtingsverkeer is. Ik deel 3 tips met je.

Lees verder

Drie voorjaarsideeën voor behandelingen met het thema zaaien

door Anja Scheffer

voorjaarsoefeningen

WAT JE ZAALT ZUL JE OOGSTEN

We hebben al even aan heerlijk lenteweer mogen proeven. Tijd om mijn favoriete voorjaarsoefeningen weer uit het vet te halen. Bij lente denk ik gelijk aan zaaien. Ik vond de moestuintjes van de Albert Heijn afgelopen jaren super. Leuk om met de kinderen te zaaien en de kinderen hun eigen plantjes mee te geven naar huis. Ik hoop dat ze dit jaar weer komen, maar ook zonder moestuintjes kunnen wij natuurlijk naar hartenlust zaaien en oogsten.

In deze blog geef ik drie behandelideeën voor zaaien.   Lees verder

Drie tips, omdat saaie spraakoefeningen veel leuker kunnen

door Anja Scheffer

spraakoefeningen leuker maken

LEUKER KUNNEN WE HET WÉL MAKEN!

Aan het begin van het nieuwe jaar wil ik jullie allemaal een mooi, inspirerend en gezond 2019 wensen! Ik heb alweer veel nieuwe ideeën voor dit jaar. Ik heb al vaak het verzoek gehad een vervolg op Inventief behandelen te ontwikkelen, daar ben ik druk mee bezig. Ook hoor ik regelmatig de behoefte aan een workshop over het betrekken van ouders bij je behandeling, dat is waar ik zelf veel extra winst zie. Via de website en mijn nieuwsbrief zal ik jullie ook op de hoogte houden.

Hieronder deel ik mijn tips om saaie Spraakoefeningen leuker te maken zonder dat het veel tijd kost.   Lees verder

Drie tips voor het gebruik van letterkoekjes in je behandeling

koekjesdoor Anja Scheffer

LETTERVRETERS

Ik vind het leuk om behandelideeën te delen bij gewoon speelgoed en huis-, tuin- en keukenmateriaal. Toen ik laatst bij Ikea was, zag ik deze koekjes en die kon ik natuurlijk niet laten liggen. Het fijne is ook dat de koekjes lactosevrij zijn waardoor ik ze bij bijna alle kinderen kan gebruiken. In deze nieuwsbrief  deel ik drie behandelideeën voor het gebruik van letterkoekjes in je behandeling.
Lees verder

Van oefening naar spontaan? Drie tips voor de transfer

inventief-transfer

door Anja Scheffer

NU ALLEEN NOG IN DE PRAKTIJK BRENGEN…

Het is geweldig als je client tijdens de behandeling de doelklank of -zinscontructie gebruikt. Maar dat is pas het begin. De grootste stap is vanuit deze gestructureerde sessie naar spontane situaties. Ik weet dat dit cruciaal is en tegelijkertijd vind ik het vaak een zware dobber. Daarom deel ik graag 3 tips voor de transfer met je.  Lees verder

Drie tips om oudere kinderen aan de praat te krijgen

inventief-maps

door Anja Scheffer

INVENTIEVE BEHANDELINGEN MET OUDERE KINDEREN

Soms wil je een taalsample maken van een kind en zoek je een geschikt onderwerp om over te praten, dat echt bruikbare uitingen uitlokt. Een poosje geleden had ik een jongen van 10 jaar in de praktijk, die zo weinig uit zichzelf vertelde dat ik uit wanhoop mijn laptop voor z’n neus zette en via google een site vond. Hij begon ineens honderduit te vertellen! Lees verder

Drie tips voor doelgerichte behandelingen tijdens Kerst

door Anja Scheffer

inventief-kerstINVENTIEVE BEHANDELINGEN TIJDENS DE FEESTMAANDEN (2)

Deze feestmaand is voor kinderen zowel als logopedisten een turbulente tijd. Sinterklaas is net achter de rug, staat kerst alweer bijna voor de deur. Het is best een uitdaging om dan effectieve en doelgerichte behandelingen te draaien. In deze blog geef ik tips om ook in de aanloop naar kerst vast te houden aan je doelen. Lees verder

Drie behandelideeën voor het gebruik van My Story

Gerelateerde afbeeldingdoor Anja Scheffer

INVENTIEF BEHANDELEN MET JE IPAD

Werken met de iPad vinden kinderen vaak heel interessant, maar hoe kies je apps waarmee je doelgericht kunt werken en die nog leuk zijn ook?

Er komen steeds meer geschikte apps op de markt waar je uitermate inventief mee kunt behandelen. Soms moet je er een beetje mee experimenteren om mooie toepassingen te ontdekken. Ik deel graag 3 behandelideeën met de app My Story met je. Lees verder

Drie behandeltips met Kinetic Sand

door Anja Scheffer

DRUK, DRUK, DRUK …

Nog even een ouder bellen, je administratie bijwerken, een mail beantwoorden en dan zit alweer het volgende kind in de wachtkamer. Gun jij je ook zo weinig tijd om creatieve behandelingen voor te bereiden?

Toch is er weinig voor nodig om de ideeënstroom weer op gang te brengen. Met een tip van je collega of een inspirerend artikel kun je soms weer weken vooruit. Lees verder